Onder de toepasselijke titel ‘Rushen of chillen?’ neemt Tina Favache je ochtend- en avondroutine onder de loep en geeft je heel wat praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt gaan om tijd te winnen.

Ochtend- en avondroutine

Routinecoach Tina Favache, auteur van onder meer “Het opruimboek voor mijn gezin”, spreekt als expert én ervaringsdeskundige over het nut van vaste structuren. ‘Ik heb zelf twee kinderen, en alles wat ik aanbied, heb ik door de jaren heen voor mijn eigen gezin opgebouwd. (lacht) Ja, je zou kunnen zeggen dat het getest is op mensen.’

‘Zowel volwassenen als kinderen leven vandaag in een speciale tijd. Ik geloof dat de vaste ochtend- en avondroutine waarrond ik mijn webinar bouw, meer dan ooit houvast kunnen bieden’, vertelt Tina.

‘Hoe vaak hoor je niet van moeders en vaders dat ze in hun eigen huis rondlopen als een kieken zonder kop, omdat ze zich verliezen in het huishouden en geen moment tijd vinden voor zichzelf. Gezellig is dat niet, gezond nog minder.’

LEES OOK > Een tweede kindje in het gezin: ‘Ik heb te weinig tijd voor allebei!’

Meer quality time voor jezelf en je gezin

Maar hoe pak je het beter aan? ‘We doorlopen het hele traject van de ochtend- en avondroutine en leggen de pijnpunten bloot: wat kan efficiënter, waar kan het logischer? Zo kunnen we de eerste stappen zetten om op korte tijd al wat meer ademruimte te creëren.

Belangrijk is dat je de andere gezinsleden erbij betrekt. Trouwens, daar hebben ze zelf ook voordeel bij, want de extra tijd die je wint kun je besteden aan quality time voor jezelf én voor hen: je bent meer beschikbaar op een minder slaafse, minder routineuze manier.

Soms doen kleine trucjes al wat: hang bijvoorbeeld een lijst met jouw taken op een opvallende plaats in huis, en vink elke dag af wat je doet. Door het zo zichtbaar te maken, zullen je huisgenoten zien dat wat ze vaak als vanzelfsprekend beschouwen, inspanningen van jou vraagt. Het helpt om te laten doordringen dat het niet de kaboutertjes zijn die het doen.’

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Nog meer webinars in oktober

Behalve de online lezing van Tina Favache op 19 oktober, kun je ook deelnemen aan de webinars van Annelies Peeters (Afstemming tussen partners, 5 oktober), Niki Van Haemel (De taal van het huilen, 12 oktober) en Sven Bussens (Waakzame zorg voor tieners, 26 oktober).

Alle webinars zijn gratis en starten telkens om 20 uur. Schrijf je in op gezinsbond.be/webinars. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail met een link. Zin in meer? Op dezelfde site vind je ook alle webinars van de afgelopen drie jaar.

Foto: Hilde Lenaerts

Dit artikel verscheen in september 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/10/2020, laatste update op: 22/10/2020