Van 16 tot en met 23 mei is het Week van de Groeilamp. Misschien heb je hier al van gehoord maar mogelijks ook niet. En dat klopt! Want sinds 2021 steekt de Week van de Opvoeding in een nieuw jasje. Enkel de datum blijft hetzelfde. Maar wat is dat nu, die Week van de Groeilamp?

Week van de Groeilamp

Na meer dan 10 jaar Week van de Opvoeding weten we het zeker: dit gaat al lang over meer dan ‘opvoeden’ alleen! De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te groeien.

Daarin speelt opvoeding een centrale rol, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat.

Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema’s meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

Met als krachtig symbool, de groeilamp. De lamp laat ons licht schijnen op ‘opvoeden’. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving.

De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!

Het project wordt ondersteund door meters Nina Mouton en Erika Van Tielen, en peter Wim Schotsman. Ze kregen allemaal een mysterieuze doos cadeau. Bekijk wat zij willen onthullen.

LEES OOK > Voor Manar is het avondeten het gezinsmoment van de dag: ‘Smartphones zijn dan uit den boze’

Steek je licht op bij onze webinars!

In de maand mei kan je maar liefst tijdens 6 webinars je laten onderdompelen in de wereld van het opvoeden. Heb je vragen rond het slapen en eten van je baby? Of misschien wil je wel inspiratie opdoen voor fijne gezinsmomenten? Bezorgt je tiener je grijze haren? Neem dan snel een kijkje bij onze webinars. Bovendien zijn ze allen gratis!

1. Risicovol spelen: ook bij jou thuis? – Helena Sienaert

Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Spannend voor hen, maar ook voor jou … Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Wat is risicovol spelen (niet)? Hoe pak je dat aan?

De webinar ging door op donderdag 6 mei om 20 uur.

2. Eten, slapen, spelen – Tom Verhaege

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint.

We bespreken de dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder, … de taak hebt constant te schipperen tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

De webinar ging door op maandag 10 mei om 20 uur.

LEES OOK > Ellen en Lindsey genieten van hun dagelijkse bad- en bedtijd samen met de kinderen: ‘De verhalen komen dan vanzelf’

3. Stress bij kinderen – Ilse Vande Walle

Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om? Zolang stress en ontspanning elkaar aanvullen is er niets mis met een gezonde portie stress. Eens het evenwicht zoek raakt, kunnen spanningen ontstaan bij kinderen en de rest van het gezin.

Door te begrijpen wat stress is, door je bewust te zijn van de impact ervan op kinderen en door vaardigheden aan te leren om met stress om te gaan, kan je als ouder het verschil maken.

De webinar ging door op maandag 17 mei om 20 uur.

4. Jij en je puber – Sarah Van Gysegem

Ze turen uren naar hun smartphone. Lopen stampend de trap op. Slaan met een knal de kamerdeur dicht. Hun helden zitten op YouTube, hun lief op Snapchat. Ze vinden jou gênant. En je mag vooral niet moeien … Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline.

Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

De webinar ging door op donderdag 20 mei om 20 uur.

5. Onderhandelen met je kind – Anouk Pieters en Bart Libbrecht

Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen. Van het beleg op de boterham, tot de schermtijd of klussen in huis, …

Hoe ga je hier als ouder mee om en waarover onderhandel je wel of niet?

De webinar ging door op donderdag 27 mei om 20 uur.

6. Groeien in zelfvertrouwen – Klaar Hammenecker

Deze onzekere tijden zorgen ook bij onze kinderen voor meer onzekerheid en angstklachten. Hoe stel je je kind gerust zonder dat je zijn angsten minimaliseert of ridiculiseert?

Hoe versterk je hen wanneer je vooral de drang voelt om het van hen over te nemen? Want hoe meer een kind in zichzelf gelooft en op zichzelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger die in het leven staat.

De webinar ging door op maandag 31 mei om 20 uur.

Zet zelf iemand in de spotlight!

Als ouder ken je vast wel iemand jou als ouder helpt groeien of die er mee voor zorgt dat jouw kind een tikkeltje steviger in de schoenen staat. Je hebt nu de kans om die persoon in de spotlight te zetten en dit met enkele eenvoudige muisklikken.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 04/05/2021, laatste update op: 15/02/2022

Tags: ,