Joepie, vakantie! Maar oh help, wat met de kinderen? Waar kunnen die terecht? Een mogelijkheid waar steeds meer ouders aan denken, is zélf elkaars kinderen opvangen. Maar hoe doe je dat precies en waarop moet je letten?

Een alternatief voor kampen buitenshuis of allerhande kunst- en vliegwerk om opvang te vinden voor je kinderen, is samen met andere ouders zelf opvang organiseren in de vakantie. Een beurtrol waarbij je op elkaars kinderen past, kan prima werken. Maar hoe begin je eraan?

Tip!

Lees zeker ons artikel in De Bond van juli 2018 over ouders die zelf kinderopvang organiseren en ontdek hoe ze het bij de Ravotterij aanpakken.(Ontvang je De Bond niet? Klik hier om lid te worden en ons gratis ledenmagazine in de bus te krijgen.)

Locatie, locatie, locatie

Zorg voor een geschikte locatie. Als je met drie of vier gezinnen een beurtrol uitdoktert, kan het misschien gewoon bij elkaar in de huiskamer. Maar zodra de groep groter wordt, is het uitkijken naar een grotere locatie. Is er bij jou in de buurt een school, jeugdhuis, buurtcentrum, parochiezaal of andere plek die openstaat voor het initiatief? Aarzel niet en klop er aan.

Werk samen

Een samenwerking aangaan met de ruimere buurt, qua locatie én deelnemers, zorgt voor een levender sociaal weefsel. Je leert meer mensen kennen, je slaat bruggen waar er vroeger geen waren. Een win-win voor iedereen.

Faire prijs

Een kleine financiële bijdrage per kind per dag zorgt voor een potje voor noodgevallen, of om eens een leuke extra activiteit te sponsoren.

Voorzie voldoende begeleiders

Ouders zijn (vaak) geen professionele verzorgers of begeleiders. En op je eigen kind passen, is nog wel iets anders dan op tien kinderen van een ander. Zorg daarom voor voldoende begeleiding. En als je er niet alleen voor staat, wordt het oppassen alweer een stuk makkelijker en leuker. Plannen is dus de boodschap.

Maak duidelijke afspraken

Goeie afspraken maken goeie vrienden. Zorg ervoor dat je voor de belangrijkste dingen voldoende op één lijn zit, want het is belangrijk dat alle oppassende ouders elkaar kunnen vertrouwen met elkaars kinderen. Wat vind je oké, wat kan echt niet? Probeer ook een béétje flexibel te zijn, want…

Verschillen zijn interessant

Kinderen kunnen er best mee om dat de dingen er in de opvang wat anders aan toe gaan dan thuis. Niet alle mama’s en papa’s reageren op dezelfde manier, en dat kan voor kinderen juist heel verrijkend zijn.

Natuurlijk zorg je er wel beter voor dat de verschillen niet té groot zijn. Als een kind de ene dag alles mag en de volgende dag heel strikt op de vingers gekeken wordt, zorgt dat voor onduidelijkheid en stress bij alle partijen.

Spelletjes voor elke leeftijd

Voorzie, al naargelang de locatie van de opvang, aangepaste spelletjes voor elke leeftijd. Dat hoeft niet altijd werk te vragen. Heb je ervaring met een jeugdbeweging? Dan is een leuk spel met weinig middelen snel gevonden. En als er een park of speelbos in de buurt is, kunnen kinderen zich uitleven zonder dat er veel voorbereiding aan te pas komt.

Wat bij slecht weer?

Het regent pijpenstelen (niet ongewoon voor een Belgische zomer) en je moet tien kleintjes de hele dag bezighouden… Dan is een uitstap naar een kindvriendelijk museum een goed idee (mits voldoende vervoersmogelijkheid). Eens een verteller of een goochelaar laten komen, kan ook. En er gaat nog altijd niets boven een mama of papa die gezellig een spannend boek voorleest!

Dit artikel is een aanvulling van een artikel uit De Bond (juli 2018). De Bond is het gratis magazine dat maandelijks in de bus valt bij leden van de Gezinsbond. Wil je dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om lid te worden.
Welke voordelen je nog hebt als lid van de Gezinsbond, lees je hier!
Gepubliceerd op: 17/07/2018, laatste update op: 11/04/2019

Tags: , , ,