Mijn zoontje is 6 jaar. ‘s Nachts draagt hij nog een luier en die is ‘s morgens vaak goed nat. Hij vindt dat momenteel zelf geen probleem, maar veel van zijn klasgenootjes zijn ‘s nachts wel al volledig droog. Hoe moet dat als hij deze zomer op kamp gaat met de jeugdbeweging? Wanneer wordt een kind normaal droog ‘s nachts? Kan ik hem op één of andere manier helpen? Hoe kan ik bedplassen aanpakken bij een kind van 6 jaar?

opvoeding

Tot de leeftijd van zes à zeven jaar zijn natte bedjes niet abnormaal, panikeer dus niet te snel. Je hoort het alleen niet zo vaak: ouders lopen er niet mee te koop en voelen het soms als falen, of ze willen hun kind beschermen zodat het niet gepest wordt.

Redenen voor bedplassen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor het droog blijven ‘s nachts nog niet lukt. Misschien is het kind er lichamelijk nog niet rijp voor. Een te kleine blaas is bijvoorbeeld een van de oorzaken van bedplassen.

Of durft hij niet uit zijn bed komen: is hij ergens bang voor?

Vermits hij er zelf geen probleem in ziet, is hij misschien nog niet gemotiveerd?

Is er niet meteen een aanwijsbare reden, dan kan je ervoor kiezen het nog wat tijd te geven. Anderzijds is het belangrijk te beseffen dat droog worden ‘s nachts niet op enkele nachten gebeurt: er gaan weken, soms maanden over. Een behandeling van bedplassen begin je dus ook beter niet te laat.

Geduld & begrip

Je helpt je kind door er zelf normaal over te doen. Haal het mee uit de taboesfeer door het niet weg te moffelen of er een probleem van te maken. Geef er vooral niet meer aandacht aan dan nodig. Bestraffen helpt niet, begrip en geduld daarentegen zullen meer motiveren, ook al lijkt dat misschien tegenstrijdig.

Laat je kind bij ongelukjes meehelpen om de lakens te verversen. Zo leer je hem mee verantwoordelijk te zijn.

Praat erover als je kind op kamp gaat

Is het bedplassen niet over tegen de zomer, dan moeten concrete afspraken gemaakt worden met de leiding van de jeugdbeweging. Je kan bijvoorbeeld luierbroekjes meegeven en afspreken niet te veel te drinken voor het slapengaan. Nog tips voor bedplassen op kamp via drogenachten.be.

Als het zomerkamp nog ver weg is, probeer dan het probleem niet voortdurend op de voorgrond te plaatsen. Dat zorgt alleen maar voor meer druk. Maakt je kind zich zorgen, stap dan naar de huisarts zodat tijdig met een behandeling kan worden gestart.

LEES OOK: Manieren om bedplassen aan te pakken
gezinsbond wonenDeze vraag werd beantwoord door de Opvoedingslijn (078/15 00 10). Heb je zelf ook een opvoedvraag? Stuur deze dan naar opvoeden@gezinsbond.be.
Vraag & antwoord is een rubriek uit De Bond, het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Leden hebben naast korting ook recht op gratis advies bij de Gezinsbond en dit op het vlak van opvoeding, energie, wonen, consumentenzaken of juridische problemen.

 

Wil jij dat ook? Word dan nu lid! Klik door naar deze pagina om je lidmaatschap te regelen.
Gepubliceerd op: 28/05/2019

Tags: , , ,