Dood is voor kinderen lang iets abstract. ‘Weg’ en ‘voor altijd’ zijn moeilijk te bevatten en dringt soms maar met mondjesmaat door. Ook een hele tijd na het overlijden kunnen ze (opnieuw) beginnen rouwen, als de werkelijke omvang van het verlies tot hen doordringt. Boeken kunnen helpen om kinderen te leren omgaan met de dood, omdat het hen woorden geeft voor wat ze voelen. Een greep uit het aanbod: 

Lieve oma Pluis (2+)

Nijntje is heel verdrietig als oma doodgaat. Nijntje leert afscheid nemen en eert oma met bloemen op het graf. Het verhaal is eenvoudig en op rijm.

Dick Bruna, 1996, uitgeverij: Mercis Publishing NV.

 

 

 

Dood is niet gewoon (4+)

Ilses papa overlijdt na een ongeval. Ilse is boos en verdrietig. Gelukkig kan ze goed met oma praten.

Martine Delfos, 2007, uitgeverij: Niño.

 

 

 

Ik had je nog zoveel willen zeggen (4+)

Maatje is de beste vriend van Das. Als Maatje sterft, is Das alleen. Hij heeft zoveel vragen, en hij had nog zoveel willen zeggen. Hij schrijft briefjes en zijn vrienden proberen hem te helpen.

Martine van Nieuwenhuyzen, 2013, uitgeverij: Levendig Uitgever.

 

 

Toverdruppels (4+)

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Ze vangt zijn tranen op in een flesje. Tranen van verdriet zijn immer toverdruppels, en daar doet de Tranenfee iets heel bijzonders mee.

Nathalie Slosse, Rocio Del Moral (ill.), 2012, uitgeverij: Pelckmans.

 

Een boom vol herinneringen (5+)

Vos heeft een mooi leven gehad. Hij gaat slapen, en slaapt voor altijd. De andere dieren in het bos halen herinneringen op. Een klein plantje begint te groeien op de laatste rustplaats van Vos, en dat plantje wordt een grote boom.

Voor kinderen die te maken krijgen met de dood van een ouder persoon, zoals een grootmoeder of grootvader.

Britta Teckentrup, 2013, uitgeverij: Gottmer.

 

Derk das blijft altijd bij ons (5+)

Een klassieker onder de kinderboeken die omgaan met verlies. Derk das voelt dat hij zal sterven, en als dat gebeurt, zijn de andere dieren verdrietig. Ze praten over hun vriend en gaan zo om met hun verdriet.

Susan Varley, 1984, uitgeverij: Leminiscaat.

 

Dat is heel wat voor een kat (6+)

Poes Roet is overleden. Samen met moeder, vader en het buurmeisje eert de ik-figuur de poes, door tien goede eigenschappen van de poes op te sommen. Het eenvoudige taalgebruik maakt rouw bevattelijk voor kleuters.

Judith Viorst & Fleur van der Weel, 2007, uitgeverij: Gottmer.

 

 

Een bed bij het raam (6+)

Stans moeder ligt op sterven. Via dialogen komen we te weten wat de verschillende personages voelen en denken. Er is ruimte voor verdriet en voor boosheid in die sobere boek dat verdriet erkent maar ook warmte meegeeft.

Sylvia van den Heede en Jan de Kinder (ill.), 2007, uitgeverij: Lannoo.

 

 

Groetjes uit Poesbekistan (8+)

Cat moet afscheid nemen van haar poes. Pas later in het boek wordt duidelijk dat ze ook haar mama verloren is. Samen met papa zoekt ze een manier om het verdriet een plaats te geven. Maar dat lukt niet zo goed, papa kan niet goed met cat praten over mama of over verdriet. Dus legt hij ‘hemelpost’ klaar, briefjes die hij schrijft in naam van haar mama. Langzaam komt Cat er weer bovenop.

Kim Crabeels, Seppe van den Berghe (ill.), 2018, uitgeverij: De Eenhoorn.

 

Heb geluk (10+)

Jinke is gestopt met praten. Haar mama wordt er wanhopig van, en brengt haar uiteindelijk naar moe. Jinkes zus Jutta volgt haar overal. Geleidelijk aan leert de lezer dat Jutta er niet is. Maar ze zit wel in Jinkes hoofd. Wat is er gebeurd?

 

 

 

 

Wanneer word je dood? (3 – 13 jaar)

Dit boek geeft handvaten aan om te praten over doodgaan, begraven en cremeren. Het moedigt ouders, hulpverleners en leerkrachten aan om zo concreet mogelijk te praten over de dood, over verdriet en over troosten. Verschillende kindervragen en hoe je best reageert komen aan bod.

Riet Fiddelaers-Jaspers, 2013, uitgeverij: Ten Have.

 

LEES OOK > Boeken die kinderen kunnen helpen het overlijden van hun broer of zus te verwerken

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/10/2019, laatste update op: 15/03/2022

Tags: , ,