Kinderen willen spelen, roepen, prutsen, proberen: niets voor een museum dus. Of toch? In alle eerlijkheid: niet voor elk museum. Maar gelukkig bestaan er veel verschillende soorten musea (en kunst!). En zetten steeds meer musea tijdelijk of permanent kinder- of familieparcours op poten.

Met je kind naar het museum kan dus wel degelijk. Maar welk museum kies je om op uitstap te gaan? Eigenlijk is er maar één criterium en dat is: is het bezoek leuk voor het kind? Dat kan om twee redenen zijn: het onderwerp interesseert het kind en/of het museum spant zich in om kinderen te betrekken.

Afstemmen op het kind

Door in te spelen op de interesses van je kind, verhoog je de motivatie van het kind en heb je meer kans op een geslaagd uitje. Zo trek je met een dinolover naar het Natuurhistorisch museum (Brussel). Wie gefascineerd is door geschiedenis, kan terecht in het Gallo-Romeins museum (Tongeren), het Huis van Alijn (Gent) of Bokrijk en natuurliefhebbers kunnen terecht in De Wereld van Kina (Gent). Fans van strips en archeologie kunnen hun hart dan weer ophalen in Musea Maaseik.

Geen stilzitter in huis? Voor kinderen die graag testen of spelen is er bijvoorbeeld het Muziekinstrumentenmuseum (Brussel), Technopolis (Mechelen) of Hidrodoe (Herentals).

Je kan ook interesse bij je kind opwekken door de site van het museum te bekijken of weetjes op hen af te sturen voor het bezoek.

Kinderen welkom

Maar natuurlijk is het extra leuk als een museum kinderen met open armen ontvangt. Opdrachtenblaadjes helpen kinderen de kunstwerken bekijken of ontdekken, een familieparcours zorgt voor beleving van het gezin.

Onder meer SMAK in Gent, Bozar in Brussel, Hof van Busleyden (Mechelen), Red Star Line Museum of MUHKA, beide in Antwerpen bieden doorlopend een programma aan voor kinderen.

LEES OOK > 6 tips die een museumbezoek met kinderen leuker maken

Kunst voor kinderen

Op de kunstendag voor kinderen worden kinderen met open armen ontvangen in musea over het hele land. Er wordt dan een extra inspanning gedaan om de kleintjes kennis te laten maken met kunst.

In het activiteitenoverzicht kan je aanduiden voor welke leeftijd je een museum of tentoonstelling zoekt.

Foto: Frederik Beyens, Red Star Line Museum

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/11/2018, laatste update op: 24/02/2022

Tags: , , , , ,