Als ouders willen we veel voor onze kinderen: dat ze gelukkig zijn bijvoorbeeld, en dat ze gezond zijn. We willen ook dat ze vooruit geraken in het leven. Met één of verschillende van deze dingen kun je je kinderen helpen met hun ontwikkeling!

1) Je geeft je kind dat duwtje in de rug als het klaar is

Kinderen kunnen onzeker zijn, angstig, iets niet durven. Toon je begripvol, dwing het kind niet tot iets waarvoor het niet klaar is. Wat niet wil zeggen dat je niets kan doen: een veilige toevluchtshaven zijn mag, maar het blijft de bedoeling dat het kind uitvaart. Kinderen die zich begrepen en veilig voelen, gaan sneller op ontdekking en zullen bijleren. Mét een duwtje in de rug om de initiële angst te overwinnen.

2) Je geeft je kind klusjes

Klusjes vragen van kinderen kan je geduld als ouder serieus op de proef stellen: ze doen het niet of vegen er hun voeten aan. Even doorbijten, want klusjes leren kinderen dat er in huis dingen moeten gebeuren én hoe ze zelfstandig een taak tot een goede einde moeten brengen. Ook wordt duidelijk dat ze een deel zijn van een geheel, en dat elk deel zich moet inzetten voor dat geheel.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

3) Je leert je kind ‘alstublieft’, ‘dankuwel’ en handje geven

Met vriendelijk zijn, bereik je al veel in het leven.

4) Je zegt vaarwel aan stress en schuldgevoelens

Niet de tijd die je met je kinderen doorbrengt, maar de kwaliteit van jullie tijd samen telt. De schuldgevoelens en de stress over de ‘weinige’ tijd samen zijn dus erger dan de weinige tijd op zich! Let it go!

5) Je leest voor

Voorlezen doet de woordenschat van kinderen toenemen en ontwikkelt hun taalgevoel. Tegelijk is het tijd die exclusief aan het kind wordt besteed, wat ook ook de emotionele ontwikkeling van het kind vooruit helpt.

LEES OOK > Blijven voorlezen loont, ook als je kind al zelf kan lezen

6) Je speelt telspelletjes

De trappen tellen (of het aantal plassen om in te springen), vragen welke appel het grootst is of welk fruit het langst… het zijn alledaagse vragen die kinderen op een speelse manieren leren rekenen en tellen.

7) Je leert je kind doorzetten als het moeilijk gaat

Soms is het beste dat je kan doen… een stapje terugzetten. Laat je kind zelf maar worstelen (en klagen, en zagen) om iets op te lossen of onder de knie te krijgen. Kinderen die veel geholpen worden (of dingen uit handen genomen) krijgen niet de kans om te leren dat je eerst een paar keer faalt voor je succes hebt. Blijven proberen tot het lukt is een vaardigheid die van pas komt bij alles in het leven.

8) Je zet je samen in voor een ander

Boodschappen voor een buurvrouw, het oudercomité, huiswerkbegeleiding, vrijwilligerswerk bij de Gezinsbond (of ergens anders)… inzet voor een ander, volgens de eigen mogelijkheden, leert een kind om aan iemand anders te denken dan zichzelf.

LEES OOK > Hoe breng ik mijn kind het belang van vrijwilligerswerk bij?

9) Je start gezonde gewoontes

Jong begonnen is half gewonnen, en dat geldt ook voor gezonde gewoontes. Voornamelijk water drinken, regelmatig fruit en groenten eten, snoep beperken, samen eten: het zijn kleine gewoontes die veel effect hebben op lange termijn!
Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om veel effect te hebben. Een beetje tijd, een beetje energie en veel geduld brengen je kind al een eind ver!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 03/04/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: , , ,