Kinderen die vroeg met kunst in contact komen, blijven ook als ze ouder zijn vaker musea bezoeken. Ook ouders willen graag hun interesse voor kunst met hun kind delen. Maar laten we eerlijk zijn: een museumbezoek met kinderen kan een uitdaging zijn. Om zweet (bij de ouders) en tranen (bij ouders én kinderen) te vermijden, zijn er deze tips. Want kinderen in contact brengen met kunst en musea kan wél leuk zijn en goed uitdraaien voor alle partijen.

1. Afspraken maken

Een museum is geen park, maar je hoeft je kind daarom niet in een keurslijf te steken.

Beperk de regels tot enkele duidelijke en belangrijke: geen werken aanraken, niet met knopjes spelen en niet op de tenen van andere mensen trappen bijvoorbeeld.

Roepen en lopen hoort er wellicht (een beetje) bij, probeer dat dan ook niet krampachtig te onderdrukken.

2. Bereid het bezoek voor

Wat is een museum, wat wordt verwacht en waar is dat allemaal? Misschien kan er al iets opgezocht worden over de kunstenaar of kunnen jullie samen het bezoek voorbereiden.

Ook is het een goed idee om drukke momenten te vermijden en tickets indien mogelijk op voorhand aan te kopen.

Ter voorbereiding kan je ook luisteren naar Museumkriebels, onze podcast voor families met kinderen en jongeren tot 14 jaar die last hebben van verveling. Want als je je verveelt, dan moet je naar het museum!

In vijf podcast afleveringen neemt Bezige Bea je mee op stap. Krijg samen met Bezige Bea de kriebels van musea!

3. Kies een goed museum

Als het onderwerp het kind interesseert en/of het museum spant zich in om het bezoek aantrekkelijk te maken voor kinderen, dan heb je al meer kans op een succesvol bezoek.

LEES OOK > Met je kind naar het museum… maar welk museum?

4. Forceer het kind niet

Volg het tempo van je kind. Je kan aanwijzen of vragen stellen, maar forceer het niet om tien minuten te staren als het liever van het ene naar het andere holt – of om deel te nemen terwijl hij of zij liever toekijkt.

5. Blijf niet te lang

Blijf zolang als het kind het toelaat, bij oudere kinderen is dat meestal wat langer dan bij kleuters.

Een uurtje kan perfect: een museumbezoek hoeft geen middagvullende bezigheid te zijn. Te lang rondhangen kan de ervaring net negatief maken. Kort maar krachtig doet vaker smaken naar meer!

6. De fanfare van honger en dorst

In een museum kan je niet eten of drinken – twee dingen die kinderen graag en veel doen. Zonder honger of dorst toekomen en snacks voorzien voor na het bezoek kunnen irritatie bij ouders én kinderen doen verdwijnen. Of misschien is er wel een leuk museumcafé!

Leden van de Gezinsbond kunnen met korting naar musea! Ontdek hier bij welke musea je (spaar)korting kan verzamelen.

Foto: Parlamentarium, Copyright: Monday Agbonzee jr

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/11/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: , ,