Kinderen die vroeg met kunst in contact komen, blijven ook als ze ouder zijn vaker musea bezoeken. Ook ouders willen graag hun interesse voor kunst met hun kind delen.

Maar laten we eerlijk zijn: een museumbezoek met kinderen kan een uitdaging zijn. Om zweet (bij de ouders) en tranen (bij ouders én kinderen) te vermijden, zijn er deze tips. Want kinderen in contact brengen met kunst en musea kan wél leuk zijn en goed uitdraaien voor alle partijen.

krokuskriebels familieparcours museum
Stedelijk Museum Lier (copyright KMSKA)

1. Afspraken maken

Een museum is geen park, maar je hoeft je kind daarom niet in een keurslijf te steken. Beperk de regels tot enkele duidelijke en belangrijke: geen werken aanraken, niet met knopjes spelen en niet op de tenen van andere mensen trappen bijvoorbeeld. Roepen en lopen hoort er wellicht (een beetje) bij, probeer dat dan ook niet krampachtig te onderdrukken.

2. Bereid het bezoek voor

Wat is een museum, wat wordt verwacht en waar is dat allemaal? Misschien kan er al iets opgezocht worden over de kunstenaar of kunnen jullie samen het bezoek voorbereiden. Ook is het een goed idee om drukke momenten te vermijden en tickets indien mogelijk op voorhand aan te kopen.

3. Kies een goed museum

Als het onderwerp het kind interesseert en/of het museum spant zich in om het bezoek aantrekkelijk te maken voor kinderen, dan heb je al meer kans op een succesvol bezoek.

> Met je kind naar het museum… maar welk museum?

4. Forceer het kind niet

Volg het tempo van je kind. Je kan aanwijzen of vragen stellen, maar forceer het niet om tien minuten te staren als het liever van het ene naar het andere holt – of om deel te nemen terwijl hij of zij liever toekijkt.

5. Blijf niet te lang

Blijf zolang als het kind het toelaat, bij oudere kinderen is dat meestal wat langer dan bij kleuters. Een uurtje kan perfect: een museumbezoek hoeft geen middagvullende bezigheid te zijn. Te lang rondhangen kan de ervaring net negatief maken. Kort maar krachtig doet vaker smaken naar meer!

6. De fanfare van honger en dorst

In een museum kan je niet eten of drinken – twee dingen die kinderen graag en veel doen. Zonder honger of dorst toekomen en snacks voorzien voor na het bezoek kunnen irritatie bij ouders én kinderen doen verdwijnen. Of misschien is er wel een leuk museumcafé!

> WIST JE DAT… leden van de Gezinsbond met korting naar musea kunnen? Ontdek hier bij welke je (spaar)korting kan verzamelen.

 

krokuskriebels naar het museum met kinderen
Krokuskriebels in het Red Star Line Museum. (Copyright: Frederik Beyens)

ONTDEK KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

Op de kunstendag voor kinderen worden kinderen met open armen ontvangen in musea over het hele land. Er wordt dan een extra inspanning gedaan om de kleintjes kennis te laten maken met kunst.

In het activiteitenoverzicht kan je aanduiden voor welke leeftijd je een museum of tentoonstelling zoekt.

 

(Topfoto: Parlamentarium, Copyright: Monday Agbonzee jr)
Gepubliceerd op: 14/11/2018, laatste update op: 12/11/2019

Tags: , ,