Kinderen die op het eind van het jaar zijn geboren, hebben 50 procent meer kans om medicatie tegen ADHD te nemen dan klasgenootjes geboren tussen januari en maart. Dat bleek na analyse van de terugbetalingscijfers van medicatie door het christelijk ziekenfonds CM.

Medicatie voor ADHD? Onderzoek bij 378.000 kinderen tussen 4 en 17 jaar in Taiwan bevestigt dat beeld. Daar wordt 31 augustus genomen als uiterste datum om in te stappen in het schooljaar. In vergelijking met kinderen geboren in september hadden die in augustus meer kans om de diagnose ADHD te krijgen en medicatie te nemen. Een verschil dat enkel vastgesteld werd bij kleuters en lagereschoolkinderen, niet bij adolescenten. “Dit kan impliceren dat stijgende leeftijd en maturiteit de impact van geboortemaand op ADHD doet afnemen”, aldus de onderzoekers.

Overdiagnose

ADHD is een reëel probleem: aandachtsstoornissen, impulsiviteit, hyperactiviteit, het leven in een klas wordt er niet gemakkelijker door. De laatste jaren wordt vastgesteld dat bij steeds meer kinderen de diagnose ADHD valt. Enerzijds kan dat te wijten zijn aan meer aandacht voor de signalen waardoor de aandoening sneller en bij meer kinderen wordt vastgesteld. Anderzijds klinkt het voorzichtig dat beweeglijke of iets minder gefocuste kinderen te snel het label ADHD opgeplakt krijgen. Overdiagnose dus: er wordt meer ADHD vastgesteld dan er werkelijk is.

Rilatine

Ongeveer 6,5 procent van de kinderen en 3,4 procent van de volwassenen (cijfers via ZitStil) heeft ADHD. De bekendste medicatie tegen ADHD is rilatine, waarvan het gebruik niet zonder risico is. Het helpt kinderen met aandachtsstoornissen, maar er treedt ook snel gewenning op en heeft impact op de groei. Daarom dat het gebruik jaarlijks moet geëvalueerd worden.

Rilatine en tegenhanger Equasym wordt terugbetaald voor kinderen tussen 6 en 18 jaar.  In 2016 werd dat gedaan voor 32.260 kinderen, zo besluit de CM op basis van de eigen cijfers. Dat is ongeveer 2 procent van de leeftijdsgroep, vergelijkbaar met de buurlanden. “In werkelijkheid wordt de medicatie vaker gebruikt. Het wordt ook zonder terugbetaling verkocht omdat niet iedereen voldoet aan de voorwaarden,” zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp aan Knack.

Meer weten over medicatie voor ADHD? Volg onze Facebook of Twitter pagina voor de laatste updates. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Met al je vragen kan je ook als lid terecht bij de Gezinsbond. Word hier lid.

Gepubliceerd op: 11/08/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , ,