Ik vind het als ouder belangrijk dat kinderen kunnen spelen. Voor mij hoeft dat niet altijd met speelgoed te zijn. Hoe kan ik (letterlijk en figuurlijk) ruimte geven aan mijn kinderen om te spelen?

Tijd en ruimte om te spelen: een heel belangrijke kwestie voor kinderen. Niets voor niets is recht op spel dan ook een van de kinderrechten. Al spelend leren kinderen veel. Het ondersteunt hun motorische ontwikkeling: leren vangen, schoppen, mikken, uithoudingsvermogen kweken en leren doseren.

Ook cognitief groeien kinderen door te spelen: hun kennis breidt uit en de hersenen krijgen input en prikkels. Tot slot maakt spelen hen ook sociaal sterker: ze leren compromissen sluiten, ruzies oplossen of gewoonweg omgaan met anderen.

Hoe geef je kinderen tijd en ruimte om te spelen?

Zoek het vooral niet te ver: geef ze letterlijk tijd en ruimte en dan gaat spelen bij veel kinderen vanzelf. Met andere woorden: prop de vrije tijd niet vol met hobby’s, trainingen en feestjes. Laat tijd voor thuis ‘niks’ doen … en zich vervelen. Dat levert vaak creatief spel op.

Doe gerust mee! Laat je op sleeptouw nemen door de speelsheid van je kind: ga samen giechelen, ravotten en ontdekken. Dat is niet alleen leuk voor je kind en voor jezelf, maar vooral ook goed voor jullie relatie!

Spelen kan ingebouwd worden in dagelijkse bezigheden zoals samen afwassen en een liedje zingen, hinkelen op weg naar school of springen over putdeksels en paaltjes.

Om leuk te spelen is zeker geen arsenaal aan (duur) speelgoed nodig. Het kan ook met kosteloos materiaal: knutselen met lege doosjes, forten bouwen met lakens, tafels en stoelen of vlinders zoeken in het bos. En wil je toch ‘echt’ speelgoed? Je hoeft er niet per se veel geld voor neer te tellen. In een speel-o-theek kan je mooi speelgoed ontlenen, op tweedehandsbeurzen kan je een pak geld besparen.

LEES OOK > Te veel speelgoed = minder speelplezier

Samen spelen, samen leren

Leren samen spelen met anderen is niet zo gemakkelijk. Vanaf ongeveer vier jaar gaan kinderen elkaar echt opzoeken om te spelen. Op die leeftijd ontwikkelen ze steeds meer spelvormen waarbij ze iemand anders nodig hebben. In je eentje politieman spelen is minder leuk dan met een vriendje die de boef wil zijn. En een bordspel kan je meestal niet in je eentje spelen.

Naast samen spelen met anderen is het ook goed dat kinderen een eigen speelplek hebben om zich af en toe terug te trekken en op te gaan in hun spel. Om fijn te kunnen spelen zijn welbevinden en betrokkenheid heel belangrijk. Kinderen moeten zich goed en veilig voelen om zich te focussen en te verdiepen in hun spel. Een warme, stimulerende omgeving komt het spelen ten goede.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/11/2018, laatste update op: 06/02/2023