Het oudste kind van een gezin is vaak slimmer dan de broertjes of zusjes en dat komt door … de ouders. ‘Wat ons verbaasde, is hoe vroeg dit verschil al merkbaar was’, aldus onderzoeker Jee-Yeon Lehmann. Uit eerdere studies bleek al dat het oudste kind een (iets) hoger IQ had.

Heel fijn om te lezen als ouder van één kind, maar wat als je meerdere kinderen hebt? Moet je je nu zorgen maken??

Niet bepaald: de studie zelf vermeldt niet hoe groot het verschil tussen kinderen is. Uit eerdere studies bleek dat het verschil eerder klein was. Bovendien zijn de cijfers gemiddelden: het is dus niet altijd zo dat het oudste kind slimmer is. Later geboren kinderen zijn dus zeker niet gedoemd!

Oorzaak

Maar het verschil is er wel, dus wat veroorzaakt het dan? Grotendeels door gedrag van de ouders, zo vermoedden de onderzoekers. Ze geven elk kind evenveel liefde en zorg, maar het eerste kind krijgt ook nog meer tijd en energie.

‘Bij het eerste kind willen ouders alles juist doen en zijn ze erg op het kind gericht. Ze zijn er meer mee bezig en doen vaker stimulerende spelletjes’, aldus de onderzoekers. Zo introduceren de ouders sneller het alfabet bij het eerste kind dan bij de kinderen die daarna komen en besteden ze meer tijd aan voorlezen.

Kleine gewoontes die op latere leeftijd toch verschil kunnen maken dus.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Verschil bij baby’s

Echt nieuw is dat niet: dat oudste kinderen een voordeel hebben, is al vaker vastgesteld. Wat deze studie wel aantoont, is dat dit verschil in cognitieve capaciteiten al heel vroeg merkbaar is. De onderzochte personen kregen al testen toen ze nog baby en kleuter waren en toen al verschilden de scores tussen de oudste kinderen en de volgende kinderen op dezelfde leeftijd.

Persoonlijkheid

Deze studie bevestigde ook dat de geboorterang (de volgorde waarin kinderen werden geboren) géén impact hebben op hun persoonlijkheid.

Het enige verschil dat werd vastgesteld was dat oudere kinderen iets meer zelfvertrouwen hebben over hun schoolresultaten. Dat is wellicht te verklaren aan het feit dat ze over het algemeen beter zijn.

LEES OOK > 9 redenen waarom een tweede zwangerschap anders is dan een eerste

Voordeel voor volgende kinderen

De onderzoekers vonden ook een voordeel voor volgende kinderen: ze waren vaker gezonder bij de geboorte en ze hebben minder kans op overgewicht.

De Amerikaanse studie is gebaseerd op longitudinale gegevens van kinderen die regelmatig geïnterviewd en getest werden sinds 1979. De gegevens werden gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine The Journal of Human Resources.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/02/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: