Gezonder eten: het is waar veel gezinnen naar streven. Het lijkt soms onbereikbaar maar het goede nieuws is dat kleine stapjes al een groot verschil kunnen maken. Deze tips om de brooddoos gezonder te maken bijvoorbeeld!

1) Groenten toevoegen

Maak de brooddoos gezonder door groenten toe te voegen. Twee vliegen in één klap: het maakt de brooddoos aantrekkelijker door de kleurtjes én je kind heeft toch een beetje extra groenten binnen. Als ze het opeten natuurlijk…

Eet je kind echt geen rauwe groenten, dan is soep bij de lunch op school misschien een optie. Vaak kan je die ook apart bestellen.

2) Volkorenbrood serveren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niet alle kinderen ‘lusten’ dat. Dan heb je een probleem: loop je het risico dat je kind het gewoon niet opeet of speel je op zeker? Start misschien met lichtbruine broodsoorten om de stap naar volkorenbrood vlotter te maken. Een ‘gemengde boterham’ (een witte aan de ene kant, een bruine aan de andere) kan een oplossing zijn. Varieer af en toe van broodsoort om de brooddoos gezonder te maken.

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

3) Gezond beleg kiezen

Het beleg is wat de boterham calorierijk kan maken. Vermijd klassieke en niet zo gezonde belegsoorten, zoals vleeswaren en zoet beleg. Maak gezonde belegkeuzes en wissel ook af tussen plantaardige varianten (fruit, groenten, notenpasta, hummus…) en beleg van dierlijke oorsprong (eieren, kip- of kalkoenfilet, cottagecheese…). Bewerkt vlees, zoals salami en hesp, steek je best niet dagelijks in de brooddoos.

4) De inhoud afwisselen

Gezonde voeding is gevarieerde voeding: zo krijg je veel meer verschillende soorten voedingsstoffen binnen. Je kan brood, beleg en groenten afwisselen maar je kan ook andere maaltijden serveren. Een beetje koude pastasalade bijvoorbeeld of een wrap.

5) Water meegeven

Geef zo vaak mogelijk water mee. Het is de perfecte dorstlesser, het bevat mineralen en vooral: geen suikers. Hou een fruitsapje of brikje chocomelk voor een speciale dag (een uitstap, een verjaardag, …).

LEES OOK > Tips om je kroost gezonde snacks te laten eten

6) Een klein dessertje voorzien

Een handvol rozijnen, wat druiven, bessen of popcorn, een yoghurtje (of plantaardig alternatief) moet kunnen!

Om je kind bij de inhoud te betrekken, kan je het enkele (beperkte) keuzes geven: beleg, broodsoort of het dessertje. Een kleurrijke servet en boterhammen in verschillende vormen gesneden kunnen de alledaagse brooddoos ook opvrolijken … en de appetijt aanzwengelen.

Smakelijk!

Meer info vind je op de website van Gezond Leven.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/08/2017, laatste update op: 28/08/2023