Er zijn kinderen die huiswerk heel leuk vinden en kinderen die er heel anders tegenaan kijken. Die er een drama van maken, die treuzelen tot in het oneindige, die barsten en breken. Wat als je kind geen zin in huiswerk heeft? Wendy Peerlings, onderwijsondersteuner, sprak met Klasse over huiswerk en wij mochten meelezen. Geen zin […]

Er zijn kinderen die huiswerk heel leuk vinden en kinderen die er heel anders tegenaan kijken. Die er een drama van maken, die treuzelen tot in het oneindige, die barsten en breken. Wat als je kind geen zin in huiswerk heeft? Wendy Peerlings, onderwijsondersteuner, sprak met Klasse over huiswerk en wij mochten meelezen.

Geen zin in huiswerk: wat nu?

Wendy Peerlings: ‘Wanneer je kind geen zin heeft in huiswerk, mag je dat gevoel erkennen. Vertel dat jij vaak ook geen zin hebt in jouw ‘huiswerk’ (je mailbox, bankzaken, de was …).

Je kind stimuleren met ‘maak wat je kan’ of ‘ik denk dat het niet makkelijk voor je zal zijn, maar je kan het toch proberen’ werkt vaak beter dan louter verplichten met ‘dit moet af, punt’. Het helpt wanneer je tijdens het huiswerk van je kind zelf even op je laptop werkt. De taken opdelen ‘nu deel 1, dan even pauze en daarna deel 2’ creëert wat structuur.

Blijft je kind zeuren? Geef het dan 2 opties: “Of je blijft zeuren waardoor het huiswerk langer duurt en extra vervelend wordt. Of je maakt het nu, bent sneller klaar waardoor er meer tijd over is voor iets leuks.”‘

LEES OOK > Helpen bij huiswerk: hoe doe je dat?

Niet zelfstandig

Achter ‘geen zin in huiswerk’ kunnen verschillende redenen zitten. Zo kan je kind bijvoorbeeld niet weten wat het precies moet doen.

‘Vraag “hoe heb je dat in de klas gedaan?”, “leg mij eens uit hoe je leerkracht dit aan jou heeft uitgelegd in de klas”. Zo help jij je kind denken aan de uitleg van de leerkracht.

Is je kind het noorden kwijt, zet het dan op weg om de oplossing te vinden in het handboek of zoek samen voorbeeldoefeningen. Zo leer je je kind terugvallen op de informatie die ter beschikking is. Gebeurt dit vaker, laat dan zeker aan de leerkracht weten dat je kind de leerstof niet opgeslagen heeft in de klas. Vraag of het handboek of meer voorbeeldoefeningen mee naar huis kunnen.’

Huiswerk gaat niet

Soms lukt het huiswerk maken gewoonweg niet. Faalangst, stress of een leerachterstand kunnen je kind doen opzien tegen huiswerk.

‘Even pauzeren kan wonderen doen, maar wanneer huiswerk echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing. De schooldag van je kind met 2 uur extra huiswerk verlengen, brengt nooit het gewenste resultaat.

Laat de leraar weten dat je kind de leerstof uit de klas niet opgeslagen heeft, dat vandaag een absolute baaldag was of je kind te moe was. Geen enkele leraar zal boos zijn wanneer hij leest “hallo, de huistaak is niet gemaakt want mijn kind begrijpt het niet en als papa kreeg ik het niet uitgelegd”. Leraren hebben daar begrip voor, maar jij moet er wel over communiceren.’

LEES OOK > Je kind leren omgaan met schoolstress: 5 tips

Gescheiden werelden

Net zoals jij als ouder niet weet wat er in de klas precies gebeurt, weet een leerkracht ook niet hoe het er thuis aan toe gaat.

Toegeven “mijn kind kan het niet” of “ik weet niet hoe ik kan helpen” vinden ouders erg moeilijk. Ze denken te vaak “wat gaat de juf of meester wel niet denken!?” en doen niks. Maar zo los je het huiswerkprobleem thuis niet op.

Als ouder mag je aangeven wat lukt, wat niet lukt, wanneer huiswerk te lang duurt. Spreek op school de leraar, zorgcoördinator of een andere vertrouwenspersoon aan. Noteer je vragen in de agenda. Zo neem je zelf even de tijd voor je bericht, maar geef je ook de leraar de kans om je bericht te bekijken wanneer hij/zij er tijd voor heeft. Geeft de leraar zelf niet aan dat je een bericht over huiswerk kan sturen via het e-platform van de school, Whapsapp of Messenger? Vermijd dan deze kanalen. Ze triggeren het gevoel dat je moet reageren binnen het uur.

Tegelijk wil ik ouders oproepen om niet alleen te laten weten wanneer huiswerk niet ging. Deel met de leraar wanneer het huiswerk je kind trots maakte of het lukte zonder zeuren. Plak een post-it op de huistaak en teken er een smiley op. Of schrijf een leuk berichtje, waarom niet met een vleugje humor, in de schoolagenda. Ongetwijfeld krijg je reactie terug.’

Hulp bij huiswerk

‘Indien huiswerk een probleem blijft, kan je hulp zoeken. Bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding waar je kind in een rustige omgeving kan werken. Begeleiders helpen je kind ook hun werk plannen en controleren. Via het CLB of het Huis van het kind kom je contact met een gratis initiatief in jouw buurt. Deze alleenstaande papa deed het ook: ‘Huiswerkbegeleiding maakt een enorm verschil’, zo getuigt hij.

Is een specifiek leerprobleem of de relatie kind-ouder-school de oorzaak van het probleem? In dat geval kan je betalende therapie overwegen. Een therapeut werkt een op een of in kleine groepjes met je kind en werkt een aanpak op maat uit.’

LEES OOK > Alleenstaand en kind met leesachterstand: ‘Huiswerkbegeleiding maakt het verschil’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/09/2019, laatste update op: 25/07/2022

Tags: , , ,