Een boekentas kiezen is niet alleen een kwestie van wat mooi of groot is. De juiste boekentas voor je kind is ook rugvriendelijk. Zo vermijd je problemen en pijn met rug en schouders.

1) Grootte

De juiste boekentas mag ongeveer even breed zijn als de schouders van je kind. Voor kinderen tot en met het vierde middelbaar volstaat 38 centimeter of een boekentas met twee vakken. Daarna durft het advies al eens uit elkaar lopen, van 44 tot 48 centimeter.

2) Gewicht

Een onderschatte factor: het gewicht van een boekentas zelf. Boekentastrolley’s zijn over het algemeen zwaarder dan gewone boekentassen. Ook boekentastrolley’s moeten soms gedragen worden (bvb trappen op school) en dan speelt gewicht een rol.

Boekentassen kunnen onderling erg verschillen in gewicht, dus neem er zeker eens een paar vast!

TIP! Inclusief de inhoud zou een boekentas niet meer dan 10 procent van het lichaamsgewicht van een kind mogen wegen. Stop er dan ook enkel in wat je echt nodig hebt.

3) Trolley of rugtas?

De trolley lijkt beter omdat het kind dan niets moet dragen op de rug, maar als het kind een eind moet stappen, kan het wel een belasting zijn voor de schouders en de nek. Wissel dan ook af tussen de linker- en de rechterhand.

TIP! Informeer of de school trolley’s toelaat. Sommige scholen hebben deze soort boekentassen verboden.

LEES OOK > Boeken die voorbereiden op het eerste leerjaar

4) Draagcomfort

Gewatteerde schouderriemen en een gewatteerde rug verhogen het draagcomfort.

TIP! Span de riemen voldoende aan en draag de tas altijd over twee schouders!

5) Regenbestendigheid

We wonen ten slotte in België! De boekentas is liefst (redelijk) bestand tegen de regen, zodat een bui niet meteen verpeste schriften betekent.

6) Reflectoren

Reflectoren op de boekentas verhogen de zichtbaarheid van het kind in het donker. Doen!

LEES OOK > Do’s and don’ts als je kind naar het eerste leerjaar gaat

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/08/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: , ,