De rapporten zijn uitgedeeld, de zomervakantie is begonnen. Maar niet alle kinderen en tieners hebben het corona-afstandsonderwijs even goed verteerd. In heel wat steden en gemeenten wordt daarom een zomerschool georganiseerd.

De zomerschoolgangers zullen niet alleen hun kennis en kunde bijspijkeren. Ze zullen ook kunnen proeven van een breed aanbod aan sportieve, culturele en andere activiteiten. Heel wat scholen – en vrijwilligers – zetten hun beste beentje voor. Ook in Sint-Pieters-Leeuw, waar wij ons licht opstaken.

Een goed idee

‘We vonden altijd al dat twee maanden zonder begeleiding heel lang kan zijn voor sommige kinderen. Ook kinderen met Nederlands als tweede taal kunnen erg lang niet oefenen tijdens de zomervakantie’, vertelt An Speeckaert.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw, waar An schepen van Onderwijs is, speelde daarom al een tijdje met het idee om een zomerschool te organiseren. Corona heeft dat plan in een stroomversnelling gebracht.

Volle kracht vooruit

‘Van de ene dag op de andere viel alles stil’, vertelt An. ‘Hoe goed onze lagere scholen het ook beredderd hebben, het wordt een grote uitdaging om volgend schooljaar alles bij te benen.’ Niet alleen de leerachterstand baart haar zorgen, ook het isolement waar corona de kinderen toe veroordeelde.

De subsidie-oproep van de Vlaamse overheid was dan ook welkom nieuws. Ook de provincie Vlaams-Brabant sprong mee op de kar. Op het platform Schitterend aan de start staan kennis en informatie ter beschikking en kunnen organisatoren en vrijwilligers elkaar vinden. Er is dus ondersteuning op verschillende niveaus.

LEES OOK > Kunnen zomerscholen leerachterstand verhelpen?

Enthousiaste zomerscholers

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw ging meteen aan de slag. Vraag en aanbod werden in kaart gebracht en de klassenraad en het zorgteam bekeken welke leerlingen voorrang moesten krijgen voor de zomerschool. Toen de school op 30 juni de poorten sloot, kregen die leerlingen een briefje mee naar huis.

Onder andere het voltallige zesde leerjaar is welkom op de zomerschool. Tijdens de paasvakantie stond er voor hen een Sport je Slim-kamp op het programma. De leerlingen zouden een week lang op een speelse manier een studiemethode voor de middelbare school aangereikt krijgen. Het kamp viel in het water door de coronacrisis, maar wordt nu toch georganiseerd tijdens de zomervakantie.

Sint-Pietersleeuw richt in totaal 6 vakantieklassen van elk 14 leerlingen in. Als de klassen niet volgeboekt zijn, zijn ook andere kinderen welkom. ‘Heel wat ouders zijn enthousiast’, zegt An Speeckaert. ‘Als we de zomerscholen vrij zouden openstellen, zaten we nu al vol.’

LEES OOK > Dit heeft corona ons geleerd: 7 lessen voor het onderwijs

Al meer dan 130 zomerscholen

Voorlopig krijgen al zo’n 130 zomerscholen de subsidie van de Vlaamse overheid. Leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen bij een 30-tal scholen of organisaties terecht. Ongeveer een kwart daarvan heeft aandacht voor anderstalige nieuwkomers (OKAN).

Voor kinderen in het basisonderwijs zijn er al ongeveer 100 zomerscholen, waarvan een 15-tal in het buitengewoon onderwijs.

De meeste klassen worden georganiseerd in augustus, al gaan sommige zomerscholen al in juli van start. Op zomerscholenvlaanderen.be vind je alle info. De lijst met zomerscholen wordt in de tweede helft van juli nog aangevuld.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/07/2020, laatste update op: 17/07/2020

Tags: , ,