Geen slechte cijfers, geen probleem? Dat is niet helemaal waar. Ook voor kinderen met een goed rapport moet er aandacht zijn! 
Want dat is een fout die vaak gemaakt wordt bij goede rapporten: de goede punten worden als vanzelfsprekend gezien.

Erkenning

Goede cijfers worden verwacht, en als ze gehaald worden is er trots … maar niets meer dan dat. Terwijl goede cijfers niet vanzelfsprekend zijn: er is ook voor gewerkt, er is ook inspanning geleverd en dat mag ook erkend worden.

Complimenten over die inzet, de werkmethode en de planning zullen je kind doen groeien!

En ook al gaat het bij jouw kind wél (nog) zo goed als vanzelf, dan nog kan je dat benoemen. Erken dat het gemakkelijk gaat, maar dat je toch de inzet apprecieert.

Tijd nemen

Besteed aandacht aan het goede rapport, neem er tijd voor. Net als bij een slecht rapport …

Overloop samen met je kind het rapport en luister naar wat het te zeggen heeft over de punten. Is de stof te gemakkelijk, heeft je kind er hard voor gewerkt, is het geïnteresseerd in een bepaald vak?

En het belangrijkste: hoe voelt je kind er zich bij? Is het zelf tevreden over de punten en waarom wel (of niet)?

LEES OOK > Je kind heeft een slecht rapport: wat nu?

Alert

Wees alert voor de eerste hindernissen. Kinderen bij wie het gemakkelijk gaat, ontwikkelen vaak geen leermethode of kunnen het werk minder goed plannen. Op die manier komen ze op een gegeven moment in de toekomst toch in de problemen. Dat is een dubbele opdoffer: ze zijn niet gewend om er voor te werken én ze moeten nog leren hoé ook.

Beloning voor een goed rapport

Mag je die goede punten nu belonen? Achteraf kan je je kind best iets (kleins) gunnen, maar iets beloven om goede punten te bekomen, wordt afgeraden.

Dat tast de intrinsieke motivatie om te leren aan: het kind doet het enkel voor de beloning en niet omdat hij het wil weten en onder de knie wil krijgen. Op lange termijn zal het kind niet meer in actie schieten zonder beloning. Een beloning die ook steeds groter moet worden…

LEES OOK > Wat is een goede beloning bij een goed rapport?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/06/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: ,