Niet alle kinderen kunnen zich gemakkelijk concentreren of een hele dag stilzitten in de klas. Ze weten met hun energie geen blijf en raken afgeleid. Leerkrachten kunnen een pak opvangen met activerende werkvormen en variatie, maar niet alles. Deze methode belooft dat aan te pakken.

Hoe kinderen beter te laten focussen? Het idee is simpel: installeer een elastiek onder tafel waar ze de voeten kunnen opzetten. Alle overbodige energie die leerlingen onrustig maakt of afleidt, verdwijnt dan via de elastiek. Resultaat? Een klas waar in rust en stilte kan gewerkt worden en waar energie geen afleidende factor meer is.

Klinkt te simpel om te werken? De eerste resultaten spreken dat alvast tegen, al is er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd.

De methode lijkt alvast een beetje op die waar stoelen werden vervangen door zitballen, ook een manier om te kunnen bewegen tijdens het werken.

Niet nieuw

Het idee van de ‘bouncy bands’, zoals de elastieken heten, ontstond al een paar jaar geleden maar werd recent terug opgepikt na een video op Facebook.

Ondertussen voerde ook een school uit Lummen de elastieken in. “Natuurlijk moeten we dat over langere tijd evalueren, maar ik durf zeggen dat het de concentratie verhoogt. Bovendien bewegen de leerlingen weer dat beetje extra door de dag”, zegt begeleider Ingrid Dullens aan Het Laatste Nieuws.

Interesse om één van ons te worden? Ontdek hier onze voordelen. Ook kan je ons altijd volgen via Facebook.

Gepubliceerd op: 16/02/2017, laatste update op: 19/12/2017

Tags: , , , ,