In deze vierde coronagolf is de druk op de zorg gigantisch. Daarom moet ook elk kind vanaf 6 jaar voortaan een mondmaskertje opzetten op school en op publieke plaatsen. Een politieke beslissing die de gemoederen hoog doet oplaaien. Krijgen onze kinderen nog wel genoeg zuurstof? En hoe pak je dit als ouder op een goede manier aan?

Ook mijn kind moet vanaf nu een mondmaskertje aan

Ik zit in de wagen wanneer ik premier De Croo op de radio hoor vertellen dat kinderen vanaf 6 jaar voortaan een mondmasker moeten dragen. Even slikken toch. Zeker als ik denk aan mijn zesjarige thuis, die al een week in quarantaine zit, vriendjes mist en gisteren nog, in plaats van vol spanning te wachten op de komst van de Sint, zenuwachtig zat te wachten tot de verpleegster een PCR-stokje in haar neus zou steken.

Ik zet De Croo wat stiller, stop meteen bij de apotheek en ga ook nog even langs de bakker. Zelfs van minder leuk nieuws het beste proberen te maken, leerde ik van mijn mama. En zo kom ik niet alleen thuis met een voorraad chirurgische maskertjes op kindermaat, maar ook met een taartje.

Thuis zet ik de taart op tafel en vertel ik mijn dochter meteen dat ze voortaan ook een mondmaskertje moet dragen. ‘Huh? Dat is raar! Ik heb dat nog nooit gedaan!’ Verder is de grootste bezorgdheid vooral ‘wat ze moet doen wanneer ze snot heeft’, en ‘hoe je dan kan zien dat je lacht?’ Al bij al reageert ze er heel goed op, vind ik. Net zoals ze er ook niet veel problemen van maakte dat ze eerder al een PCR-test moest ondergaan.

Als ik met mijn mond vol taart mijn iPhone bovenhaal, zie ik op sociale media veel reacties van bezorgde ouders. Ze zijn kwaad, ontgoocheld, bezorgd. ‘Onze kinderen moeten lachen, wenen, spelen, gieren. Ze moeten de wereld beleven met AL hun zintuigen.’ ‘Ministers, ik weet niet of jullie al een zesjarige hebben ontmoet, maar die kunnen zelfs hun verjaardagskroon geen hele dag ophouden.’

LEES OOK > Dagboek van een week quarantaine: mama Erika vertelt

‘Emoties nu zijn heel normaal. Let wel: zijn het jouw emoties, of die van je kind?’

Ook Yelina Vranckx, pedagoge en zelf mama stelt zich vragen en snapt de reacties op sociale media. ‘Veel mensen zijn corona beu en kinderen zijn nu eenmaal onze zwakke plek. Voor hen willen we alleen het beste. Het is niet ongezond dat er na zo’n beslissing vragen worden gesteld. Waar is de grens? Wat draagt zo’n maatregel nog allemaal bij? Is het logisch dat we nog steeds op café mogen en dat onze kinderen met maskers in de klas zitten?

Het is normaal dat we emotioneel reageren, toch is het belangrijk ons af te vragen welke emoties van ons zijn en welke van onze kinderen. Ons afzetten tegen de regel door er negatief over te praten of onze kinderen aanmoedigen om er tegen te rebelleren, zal de druk op onze kinderen alleen maar verhogen.’

LEES OOK > Rust vinden in je gezin tijdens de corona-quarantaine

‘Mondmaskers zijn een deel van ons leven nu, en we kunnen er voor kinderen maar beter iets tastbaars van maken.’

Wat kan je dan wel doen om van deze ‘nieuwe realiteit’ het beste te maken?

‘Ga met je kind in gesprek, en onderschat een 6-jarige ook niet’, legt Yelina uit. ‘Gebruik Google bijvoorbeeld. Wanneer werd het mondmasker eigenlijk uitgevonden? Wat is het verschil tussen een stoffen masker en een wegwerp? Doe eens een mondmasker aan en experimenteer met gelaatsuitdrukkingen.

Of speel met mondmaskers een spel, met knuffels, poppen en jezelf. ‘Dit is de juf, dit zijn de kindjes en x vindt het dragen van een mondmasker niet zo leuk.’ Kijk hoe je kind reageert. Mondmaskers zijn een deel van ons leven nu en we kunnen er voor onze kinderen maar beter iets tastbaars van maken.’

‘Was het een lange dag op school of merk je dat je kind last heeft van huilbuien of woede-uitbarstingen? Blijf er even bij, mét je volle aandacht, en zeg dat huilen helemaal oké is. Je hoeft ook niet te praten of veel vragen te stellen. Door te luisteren, weet je kind dat zijn verhaal telt, en dat is belangrijk. Hij weet dat hij gezien wordt, gehoord wordt en dat hij dit niet alleen moet doen.

Grijp deze hele situatie aan om eens stil te staan bij onze drukke levens. Hoeveel tijd gaat er écht naar samen spelen en samen zijn, en dan bedoel ik niet dat vaak gestresseerde momentje tussen school en bedtijd. Misschien is deze crisis ook een uitnodiging om onze energie écht te richten op de noden van onze kinderen.’

LEES OOK > Yoga met kinderen: gezellig samen ontspannen

‘Krijgen onze kinderen zo wel genoeg zuurstof?’

En wat met al die verontrustende berichten die je leest op sociale media? Zijn mondmaskers wel gezond? Krijgen onze kinderen zo wel genoeg zuurstof, letterlijk dan? Dr. Karin Decaestecker is kinderlongarts en adjunct hoofdarts in AZ Delta en wil de keuze om mondmaskerplicht in te voeren bij kinderen eerst nog even kaderen.

‘Als kinderarts vind ik uiteraard ook dat je kindjes vooral met rust moet laten. Toch begrijp ik deze maatregel vanuit epidemiologisch standpunt zeker en vast. De deltavariant van dit coronavirus heeft ons verschalkt en er moest ingegrepen worden. Vaccinatie is bij jonge kinderen voorlopig nog niet aan de orde en dan heb je in de scholen twee opties: ventilatie, en daar heeft men veel te laat op ingezet, en de maskertjes. De scholen open houden is zo belangrijk. In de eerste golf was de psychische weerslag bij kinderen ongezien.’

‘Je kind kan last krijgen van hoofdpijn. Daarom zijn voldoende mondmaskerpauzes heel belangrijk.’

‘Nee, kinderen krijgen géén ademhalings- of longproblemen van maskers.’, gaat de arts verder. ‘Op korte termijn heeft dit ook geen negatieve gevolgen voor de spraakontwikkeling. Er wordt wel een extra inspanning van de leerkrachten verwacht. Zo maken ze bijvoorbeeld beter eerst oogcontact met de leerling en spreken ze bij voorkeur iets trager en luider, zonder te roepen.

Het enige waar jonge kinderen last van kunnen hebben als ze het masker langere tijd opzetten, is hoofdpijn. Daarom is het belangrijk dat scholen inzetten op voldoende pauzes, waarbij de kinderen zonder masker even buiten kunnen lopen.

Een flesje water op de bank en af en toe een slokje nemen, zal helpen tegen de drogere lucht. En verder zijn chirurgische maskertjes voor kinderen minder benauwd dan stoffen. Die bestaan trouwens ook in leuke motiefjes.

Tenslotte ben ik ervan overtuigd dat kindjes veel meer kunnen dan we denken. Ook kinderen van zes kunnen zo’n masker op een correcte manier dragen. Veel kinderen zullen er de noodzaak van inzien en zullen zich misschien zelfs ‘groot’ voelen omdat ze zo ook een steentje kunnen bijdragen in het bestrijden van deze pandemie.’

En dat laatste kan wel kloppen. Wanneer mijn zesjarige even later voor het eerst na haar quarantaine weer mee mag naar de winkel, is de eerste vraag ‘Mama, mag ik dan mijn mondmasker aandoen?’ Wanneer ik antwoord dat dat zelfs moet, hoor ik ‘Yes! Zijn we dan weg?’

LEES OOK > Klaar Hammenecker over verbindend opvoeden en je kinderen loslaten: ’Loslaten is je kind iedere keer weer anders vasthouden’

Meer lezen?

Face Masks – American Academy of Pediatrics. Daar vind je artikels van de Vereniging van Kinderartsen (in de VS, waar jonge kinderen al langer mondmaskers dragen) waarin een aantal mythes en foute beweringen over mondmaskers voor kinderen worden ontkracht.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/12/2021, laatste update op: 07/01/2022

Tags: ,