Lezen, schrijven, rekenen … Oefening baart kunst, maar hoe hou je het plezant? Spelend rekenen kan ook tussendoor en hoeft echt niet lang te duren. Een minuutje hier en daar, gewoon als de gelegenheid zich voordoet. Zonder boeken en zonder dat je kind iets in de gaten heeft!

1) Grijp elke kans aan

Geen betere leerschool dan de dagelijkse realiteit! Geef je kind de opdracht om in de supermarkt te betalen en het wisselgeld na te tellen. Betrek je zoon of dochter bij het koken: de ingrediënten afwegen leert meteen iets bij over inhouden. Droomt je kind van een dure iPad? Laat het dan uitrekenen hoeveel centen het daarvoor nodig heeft én hoe lang het daarvoor zal moeten sparen. Je merkt het: rekenen kan overal en altijd.

LEES OOK > Omgaan met geld zonder zakgeld

2) Speel een spel

Het kan. Gezelschapsspellen zoals Rummikub, Monopoly of zelfs een eenvoudig ganzenbord trainen het tellen én strategisch nadenken. Dat je er ook als ouder plezier aan beleeft, is een mooie plus, toch?

3) Gebruik de interesses van je kind

Is je kind verzot op Lego? Perfect! De kleine blokjes lenen zich perfect tot rekenwerk (en ruimtelijk inzicht).

Kinderen die verknocht zijn aan de tablet of computer kan je met een leuke app of website vlotter aan het rekenen krijgen.

Rustig aan

Natuurlijk willen we allemaal dat de kinderen flink oefenen en ‘mee’ zijn. Maar je kind overstelpen met moeilijke rekentaken, is geen goed idee. Hou het oefenwerk leuk én haalbaar. Kies voor oefeningen die bij zijn leeftijd passen en overdrijf niet. Voor de eerste lagereschooljaren volstaat tien minuten per dag oefenen ruimschoots. Liever elke dag een korte herhaling dan een eenmalige overdosis aan studeerwerk.

Zeker bij kinderen die niet zo goed mee zijn, ligt de druk bij extra oefeningen heel hoog. Probeer te vermijden om de rekenspelletjes te verplichten. Dit gaat uiteindelijk over de vrije tijd. Oefenen is belangrijk maar ontspannen mag ook.

Als oefenen echt moet

Moet je kind echt oefenen, maak er dan duidelijke afspraken over. Beperk het in aantal of tijd en trek jullie terug in een rustige ruimte. Weg van televisie, iPads en andere stoorzenders – en geef je kind alle aandacht. Maak van het oefenmoment pure quality time. Trakteer je kind op wat schijfjes banaan, noten of rozijnen… Extra brainfood kan nooit kwaad.

Laat je kind daarna ontspannen en doen wat het graag doet.

LEES OOK > Tips tegen stress door school

Complimenteren werkt

Succeservaringen boosten het zelfvertrouwen van je kind waardoor het ook grotere uitdagingen makkelijker aankan. Loopt het oefenen goed? Vergeet dan geen complimentje of high five uit te delen.

Doe dat ook bij een juiste denkwijze, zelfs al was het antwoord nog niet helemaal goed. Het is de vooruitgang die telt. Dat erkennen én complimenteren, dat werkt motiverend.

LEES OOK > Hoe complimenten je kind vleugels geven

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/02/2018, laatste update op: 13/06/2023