Vakantie is superleuk, maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Stilaan is de tijd aangebroken om de terug naar school te gaan. Hoe kan je je kinderen daarop voorbereiden?

2 weken op voorhand

  • De kleerkastcheck

Het einde van de zomer (bijna terug naar school) is een goed moment om grote kleerkastkuis te houden en eventuele tekorten aan te vullen – als dat al niet tijdens de solden is gebeurd. Denk ook aan turnkledij!

  • De boekentascheck

De boekentas kan van onder het stof (of een stapel speelgoed) gehaald worden en de inhoud gecontroleerd op volledigheid: (bal)pennen, gom, potloden, lat, brooddoos en drinkfles.

LEES OOK > Zo kies je de ideale boekentas voor kleuters

  • Samen spelletjes spelen

Via spelletjes worden op een speelse manier vaardigheden geoefend en verfijnd. Fysieke spellen stimuleren de grove motoriek (denk balspelen, fietsen, klimmen en klauteren), denkspelletjes (puzzelen, memory, Uno of gezelschapspellen) stimuleren fijne motoriek maar ook concentratievermogen, focus en het volgen van de regels. Ook een werkboekje kan, maar hou het luchtig en ondersteun het kind als het niet zo goed gaat. Prijs inzet en leg de nadruk op blijven proberen. Falen mag!

1 week op voorhand

  • Kalender

Niet alleen school begint terug, ook hobby’s, ophaalroutines, enzovoort. Om het overzicht te bewaren, kan je een kalender maken/kopen/printen. Voorzie voldoende plaats om afspraken te schrappen of te veranderen. Verandert er altijd veel op het laatste moment? Dan is een whiteboard met een weekplanning misschien een oplossing.

Omdat tijd voor kleuters een totaal ongrijpbaar begrip is, is een aftelkalender voor het schooljaar een goed begin. Begin niet vroeger dan een week op voorhand! Sommige kleuterklassen maken zelf een weekkalender met kleurtjes om de kleine kleuters te helpen met het begrip tijd.

  • Schoolschema uitleggen

Overloop samen met je kind de ochtendroutine, de schooldag en het ophaalschema: wie haalt wie wanneer en waar op? Zeker voor kleuters en jonge schoolkinderen is die houvast belangrijk. Is er geen vaste structuur, herhaal dan dagelijks bij het afzetten aan de schoolpoort wie het kind straks zal komen halen en of het in de opvang zal blijven of niet.

  • Het slaapritme (proberen) aanpassen

Het vakantieritme is meestal niet hetzelfde als het schoolritme. Kinderen gaan later slapen en/of slapen langer. Om in de buurt te komen van het schoolse ritme kan je proberen het kind elke dag een kwartier vroeger naar bed te brengen en wakker te maken. Uit een studie is gebleken dat kinderen met een strikte slaaptijd vaker voldoende uren slapen.

LEES OOK > Genoeg slapen op elke leeftijd: de basisregels

  • Praat over de start van het schooljaar met je kind

Kijkt het ernaar uit, of net niet? Is het spannend, eng of leuk? Waarom? Wat kan je doen om het minder eng te maken? Voor instappertjes of kindjes die de overstap maken naar het eerste leerjaar/middelbaar, kan je er een boek bijhalen om de gevoelens bespreekbaar te maken.

Deel ook je eigen ervaringen met school. Durf benoemen dat jij het ook spannend vond, dat je ook soms bang was en geef aan hoe je dat hebt opgelost. Dat geeft je kind vertrouwen: enerzijds weet het dat het er niet alleen voor staat, anderzijds dat het kan opgelost worden.

Is je kind heel angstig? Bespreek dan de stappen die je zal doen op de eerste schooldag (inclusief het afscheid).

  • Kamer opruimen

Als dat nog niet is gebeurd, tenminste. Met een opgeruimde kamer en afspraken over waar de spullen moeten staan, is alles in gereedheid gebracht.

1 dag op voorhand

  • zet boekentas klaar
  • voorzie drinkbus met water, fruit en een tussendoortje
  • kies de kleren
  • doe iets vermoeiend (zodat er op tijd kan worden geslapen)

LEES OOK > 5 tips voor een rustige eerste schooldag

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/08/2017, laatste update op: 24/03/2022