Sparen voor de kinderen, de meerderheid van de ouders doet het. Maar welke vorm van sparen gebruiken ze en wat is precies het verschil? Wij leggen het voor je uit.

Acht op tien ouders sparen voor de kinderen. Dat blijkt uit een iVox-onderzoek bij 1.000 ouders van kinderen tussen zes en twaalf jaar in opdracht van Yongo, het spaar- en belegginsplatform van AG Insurance. De overgrote meerderheid daarvan, 68 procent, spaart door geld op een spaarrekening te zetten. Veiligheid primeert overduidelijk.

Slechts 22 procent kiest (ook) voor een vorm van spaarverzekering bij een verzekeraar met een vaste rente plus een mogelijk winstdeelname. Daardoor doen spaarverzekeringen het over het algemeen wel beter dan spaarrekeningen.

Geld sparen voor je kind = schenken?

Als je spaart op naam van je kind moet je wel rekening houden met de wettelijke bescherming van de tegoeden van minderjarigen. Van een rekening of verzekering op naam van je kind kun je niet zomaar weer geld afhalen. Je mag het spaargeld ook niet verhuizen naar een spaar- of beleggingsformule met een hoger risico.

Geld overschrijven naar een (spaar)rekening of verzekering van je kind is in feite een schenking. Vanaf dat moment is dat geld ‘van het kind’ en dus beschermd.

Beleggen

Nog minder ouders, 16 procent, kiest voor een belegingsfonds of -verzekering. Toch brengen beleggingen meestal veel meer op. Zeker in vergelijking met een spaarrekening, waar met amper 0,11 procent interest je koopkracht er in de loop van de tijd gewoon op achteruit gaat.

Maar hoe pak je dat dan het best aan? Om het beursrisico te spreiden kun je beleggen in goed gedifferentieerde beleggingsfondsen of -verzekeringen. Met zulke fondsen zijn op langere termijn rendementen te halen van soms wel 5 procent, of meer. Maar degelijk advies inwinnen is wel nodig, want helemaal risicoloos is die beleggingsvorm natuurlijk nooit.

Als je geld voor je kind wilt beleggen, kun je natuurlijk altijd met je eigen geld een beleggingsfonds kopen en dat in een effectendossier op naam van je kind stoppen. Dan geef je dat kind geen geld maar een financieel product.

Derdenbeding

Als je nog zeggenschap wilt hebben over op welke leeftijd je kind het geld krijgt, kan een derdenbeding een oplossing zijn. Bij een derdenbeding open je een spaar- of effectenrekening en duid je je kind aan als begunstigde. Je kiest ook het moment wanneer je kind over het geld kan beschikken. Zolang die datum nog niet is bereikt, kun je zelf nog het geld opnemen, het moment wanneer je kind erover kan beschikken veranderen, en zelfs wijzigen wie de begunstigde is. Niet alle banken bieden deze optie echter aan.

Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Je kunt sparen op naam van je kind, zodat het leert omgaan met geld en jij als ouder het gesprek daarover kunt aangaan. Daarnaast kun je, als je dat wilt, nog wat spaargeld achter de hand houden voor later, als je kind eenmaal meerderjarig is.

LEES OOK > Hoe ouders hun kinderen leren omgaan met geld

Samen sparen

Wil je graag samen sparen met je kind? Dat kan via Yongo, het spaar- en beleggingsplatform van AG Insurance. Je kunt er zowel op korte als op langere termijn mee sparen of beleggen.

Op korte termijn is vooral het beheer van de online spaarpot handig. Je kind krijgt zicht op hoever het staat met het sparen voor bijvoorbeeld die fiets of die nieuwe game. Bovendien kunnen ook anderen (familie, kennissen) meesparen op diezelfde rekening.

Als je ervoor kiest om op lange termijn te sparen via Yongo, krijg je als lid van de Gezinsbond 20 euro cadeau. Meer info vind je hier.

Ledenvoordeel Gezinsbond

sparen voor je kind

Gezinsbond en Yongo slaan de handen in elkaar. Onze leden die de code ‘gezin’ gebruiken, krijgen bij Yongo 20 euro op de lange termijn, en vanaf de 13de maand onder bepaalde voorwaarden een gratis overlijdensdekking ter waarde van 1000 euro, gestort op een geblokkeerde rekening (met een maximum van 3000 euro per ouder). Lees meer op deze pagina.

Dit artikel verscheen in juni 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 22/06/2018, laatste update op: 04/10/2021

Tags: , , ,