Sommige kinderen trekken graag naar buiten, anderen hebben op zijn zachtst gezegd een duwtje in de rug nodig. Omdat schermpjes interessanter zijn of ze niet weten wat gedaan. Tijd dus om het plezante van spelen in buitenlucht duidelijk te maken. Zelf geen inspiratie? Deze vijf spelletjes kunnen buiten spelen stimuleren.

1) Bal naar de overkant

Op een of andere manier moet een bal aan de overkant geraken, een eindje verderweg. De bal mag niet gedragen worden en mag de grond niet raken. Laat kinderen zelf zoeken naar een oplossing. Wie wat baltrucjes kent kan de bal  al koppend of stuiterend op de knie proberen overdragen, kleinere kinderen kunnen de bal tussen hun twee klemmen of tussen de benen. Of wie weet bedenken ze nog wel iets anders?

LEES OOK > Hoe krijg je je kinderen naar buiten?

2) Laat het ei niet vallen

Een lepel en een (hardgekookt) ei (of springbal of pingpongbal): meer heb je niet nodig. Degene die het snelst het ‘ei’ naar een bepaalde plek kan dragen zonder dat het valt, wint. Je kan dit in rondes doen, van gemakkelijk naar moeilijk.

Voeg hindernissen toe om het moeilijker te maken: over een bal springen, wisselen van hand zonder stil te staan, rondjes lopen rond een boom of verlichtingspaal, zwemvliezen aandoen, …

3) Hindernissenparcours

Altijd leuk en aanpasbaar aan elke leeftijd. Stoelen, takken, de tuintafel, wat ballen, een laken… het kan allemaal gebruikt worden om verschillende soorten behendigheid te testen.

Uitbreididee: wie legt het parcours het snelst af?

LEES OOK > Zo maak je die dagelijkse wandeling voor kinderen éxtra leuk

4) Vul de emmer

Is het niet al te koud, dan kan dit waterspel voor veel plezier zorgen. Je start met een emmer water, een beker of enkele sponzen en een lege emmer. Bedoeling is om met de lege emmer te vullen met het water uit de andere emmer.

Ook hier kan je kinderen creatief laten zijn met oplossingen en laten proberen. De beker kan geklemd worden tussen twee personen, je kan iemand blinddoeken en naar de emmer begeleiden, de beker balanceren op het hoofd of met de sponzen over en weer lopen. Een maatbeker wijst achteraf uit wie het meest water heeft kunnen overdragen.

Uitbreididee: zijn er veel kinderen aanwezig, dan kan je twee rijtjes vormen en om ter snelst de beker over de hoofden doorgeven.  Of je kan de voorste snel naar achterin de rij laten lopen om op tijd de beker over te nemen.

5) Alfabetsorteerspel

Gebruik lettermagneten, -puzzels, -kaarten of gewoonweg papiertjes met letters opgeschreven en laat de kinderen in tuin/park/bos om ter snelst voorwerpen vinden waarvan de eerste letter begint met die letter uit het alfabet.

Uitbreididee: Je kan het spel ook met twee teams tegen de tijd spelen.

LEES OOK > Wat zijn de voordelen van buiten spelen?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2019, laatste update op: 14/03/2022

Tags: , ,