In maart is het weer Jeugdboekenmaand. Al voor de vijftigste keer vieren we het jeugdboek. Ondanks corona valt er heel wat te beleven. Dus zet je feesthoed maar op!

Hiep hiep hoera!

Nog tot 31 maart is het Jeugdboekenmaand. Zoals altijd krijgen (voor)leesplezier en kinder- en jeugdboeken een maand lang extra aandacht.

Ditmaal zetten we ons feesthoedje op, want de Jeugdboekenmaand wordt 50 jaar. ‘Lezen is een feest’ is dit jaar dan ook de leus.

LEES OOK > 3 creatieve kinderboeken voor denkertjes en doenertjes

Bekende boekenwurmen

In deze speciale editie zegt organisator ‘Iedereen Leest’ dankjewel aan iedereen die voor leesplezier zorgt: auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten en natuurlijk ook alle lezers.

Voor haar vijftigste verjaardag heeft de Jeugdboekenmaand een opgewekt feestcomité weten te strikken: illustratrice/auteur Gerda Dendooven, cabaretier en auteur Wouter Deprez, cartooniste Laura Janssens (aka Niet Nu Laura), en slam poet en Ketnet-gezicht Esohe Weyden vieren mee.

Ook Kapitein Winokio is van de partij. Die heeft voor de gelegenheid een lied uit de mouw geschud: ‘Boeken lezen is een feest’.

Veilig vieren

Vorig jaar werd de Jeugdboekenmaand halverwege verstoord door de lockdown. Ook nu moet alles weer anders verlopen, maar toch valt er heel wat te beleven.

Zo zijn er online voorleesmomenten met verschillende auteurs en illustratoren. Die filmpjes kan je bekijken op het YouTube-kanaal van Jeugdboekenmaand. Er staat ook een podcast in de steigers.

Er is een Bibster-spel voor bibliotheken, en er zijn feestgedichten van Stijn De Paepe. Ook scholen, bibliotheken en culturele centra zetten in op coronaveilige activiteiten.

LEES OOK > Blijven voorlezen loont, ook als je kind zelf al kan lezen

Lezen is een feest

Lezen geeft vuurwerk in je hoofd. Boeken maken de wereld mooier, spannender, interessanter, vrolijker – en dat geldt eens te meer in coronatijd. Dus maak er een feest van, van het lezen deze maand!

Weet je niet goed in welk boek je je tanden wilt zetten? Geen nood, de Jeugdboekenmaand heeft een paar leestips voor jou in petto. Of wip eens binnen in de bib. Daar helpen ze je met plezier aan een parel van een boek! Want lezen is zo veel dat er voor iedereen ergens wel een boek is dat past.

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest. Alle info – feesthoed inclusief – vind je op de website. Benieuwd wat er bij jou in de buurt zoal gebeurt deze maand? Dat kun je makkelijk opzoeken in de Agenda.

Dit artikel verscheen in maart 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 09/03/2021, laatste update op: 18/05/2022

Tags: