Uit een onderzoek aan de KULeuven bleek dat een op zes kinderen van 10 tot 12 jaar al in contact is gekomen met kansspelen via de games die ze spelen. Een hoog aantal voor die leeftijd, zeker als je weet dat wie kampt met een gokverslaving die leeftijd van 10 tot 12 jaar vaak aanduidt als het moment waarop ze zijn begonnen. Hoe kan je je kind beschermen tegen de verleiding van gokken via games? 

Professor Rozane De Cock (KULeuven): ‘Wij pleiten ervoor dat ouders en opvoeders bewuster omgaan met elke vorm van gok- en kansspelen, en een beter beeld krijgen op de games die hun kinderen spelen, ook de gratis simulaties. Alle elementen die het leuk en spannend, maar ook potentieel verslavend maken, worden daar immers al meegegeven.’

1. Afspraken over gamen

Maak goede afspraken met je kind over games en schermgebruik. Wanneer mogen ze spelen, hoelang en hoe vaak?

2. Controle

Hou in het oog wat je kind zoal speelt en eventueel wil aankopen. Als je niet zeker bent wat je krijgt voor je geld, dan is dat af te raden. Leg dat ook uit.

LEES OOK > Reclamewijs: hoe wapen je jezelf en je kinderen tegen reclame?

3. Samen spelen

Speel nu en dan eens een game samen met je kind. Zo begrijp je de verleidingen beter… en het is een goede manier om gericht vragen te kunnen stellen.

4. Verborgen verleiders

Let op eventuele verborgen verleiders en gokelementen die aan bod komen. Wijs je kind daar ook op, zodat hij of zij die elementen kan leren herkennen. Leg uit wat die verleiders en gokelementen doen: dat het best spannend en leuk kan zijn, maar dat het spel voornamelijk de bedoeling heeft om winst te maken en je dus geld wil laten betalen voor iets waar je misschien niets aan hebt. Praat met je kind over hoe het zich voelt bij dat aspect van het spel.

LEES OOK > Kinderen worden verleid tot gokken via games

5. Kredietkaart

Koppel je kredietkaart niet aan je telefoon, en zorg dat je kind op geen enkele manier zelfstandig betalingen kan doen.

Op jonge leeftijd zijn kinderen heel vatbaar voor de verborgen verleiders in games, en wie later echt een verslavingsprobleem kreeg, begon doorgaans met spelen of gokken rond elf, twaalf jaar.

Dit artikel is een aanvulling op een artikel dat verscheen in april 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 19/04/2018, laatste update op: 18/07/2022

Tags: , ,