Kampen komen veelal met een leeftijdsaanduiding. Van 4 tot 7 jaar, van 8 tot 11 jaar enzovoort. Zo weet je als ouder ongeveer wat geschikt is voor je kind. Maar wat als je kind heel vroeg of pas laat op het jaar verjaart? Of heel verlegen is en liever bij grote zus of broer wil aansluiten?

De jeugddienst van de Gezinsbond, AFYA, organiseert in de paasvakantie en de zomervakantie maar liefst 55  kampen voor kinderen van 3 tot 18 jaar. Net over die leeftijd blijkt wel wat onzekerheid te bestaan bij ouders. De scharnierleeftijden zijn daarvan de grootste oorzaak.

Dit zijn de drie meest gestelde vragen over leeftijd van het kind op kamp.

  • Mijn zoon wordt pas later dit jaar 8 jaar. Kan ik hem inschrijven voor een kamp voor 8-12 jarigen?

Ja, bij AFYA kan dit. Het geboortejaar telt voor ons, niet de effectieve geboortedatum. Op die manier kunnen ook klasgenootjes of vriendjes samenblijven, ook als ze op een ander moment in het jaar verjaren.

  • Mijn dochter wordt dit jaar 7 jaar. Kan ik haar samen met haar 9-jarige zus inschrijven voor een jeugdkamp voor 8-12 jarigen?

Dit kan. Voor broers en zussen maken we graag een uitzondering van maximaal 1 jaar op de richtleeftijd. In dit geval zijn beide zussen welkom bij het kamp.

  • Mijn kind van 8 jaar is erg geïnteresseerd in wetenschap en techniek. Het techniek-kamp is echter maar vanaf 9 jaar. Kan hij toch niet mee?

Dat valt te bekijken met de kampleiding en organisator. Zelfs als sluit een thema perfect aan bij de interesses van je kind, als het niet is afgestemd op de leeftijd, dan is dat of niet leuk voor je kind of zijn de moni’s te veel bezig met begeleiding voor je kind terwijl er minder tijd overblijft voor de rest. Het beste is om dit na te vragen en de situatie uit te leggen.

Waarom is er een richtleeftijd op kamp?

De leeftijdsgrens heeft twee doelen: kinderen van een zelfde leeftijd samen zetten en ouders een indicatie geven of een kamp voor hun kind geschikt is. Die leeftijdsgrens wordt niet arbitrair ingesteld: de activiteiten van een kamp worden afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Hoe ouder, hoe hoger het tempo of het niveau van de spellen en opdrachten. Bovendien is het ook voor de kinderen zelf leuk met leeftijdsgenoten te spelen.

Ook het omgekeerde geldt: zelfs al is je 7-jarige kind dol op paarden, als het een kleuterkamp (4 tot 6 jaar) is, zal je zoon of dochter zich waarschijnlijk vervelen.

Is een kamp wel geschikt voor mijn kind?

Leeftijd is natuurlijk niet heilig. Het is niet omdat je kind binnen een leeftijdsgrens valt, dat het kamp de geschikte keuze is voor hem of haar. Lees dus zeker de beschrijving van de activiteiten van het kamp om in te schatten of een kamp wel echt iets voor je kind is. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de kampleiding.

logo afyaWist je dat…

* AFYA zijn animatoren ondersteunt en begeleidt met een animatorcursus? Leiders volgen een cursus hoofdanimator. Je kids zijn in goede handen!
* Leden van de Gezinsbond flink wat korting krijgen? (Lid worden kan hier)
* Een kamp boeken kan tot de vrijdag voor vertrek. Tenzij het volzet is natuurlijk…
Gepubliceerd op: 01/07/2019

Tags: , ,