Al voor de derde maal organiseert AFYA, de jeugddienst van de Gezinsbond, een Techniek & Multimediakamp. Leerkracht Clio Griffioen gaat voor de eerste maal mee als begeleidster.

Voor kinderen helemaal weg zijn van computers, drones en technologie, is een STEM-kamp misschien wel een idee.

“Als kind was ik niet echt geïnteresseerd in technologie en digitale media. Maar door bijscholingen en de enthousiaste reacties van de kinderen veranderde dat”, legt Clio Griffioen uit. Nu heeft de leerkracht zesde leerjaar een passie voor STEM ( Science, Technology, Engineering en Mathematics).

“In de klas werk ik veel met laptops en tablets en probeer zo digitale media vakoverschrijdend te gebruiken. Een echt praktijkvak STE(A)M is er echter bij ons nog niet, maar vanaf volgend schooljaar kunnen onze leerlingen na de lesuren wel terecht in een kinderclub die mee opgericht is door AFYA”, vertelt de leerkracht.

Samen ontdekken

“Via mijn schooldirectie vernam ik dat AFYA nog een kampleider zocht voor twee STEM-kampen en dat leek me wel iets tof. En ik heb ervaring: sinds mijn achttiende ga ik al mee op kamp.”

De technologiekampen van AFYA zijn erg gevarieerd: er wordt gewerkt met een Makey Makey-computerspel, een 3D-printer en de kinderen mogen een echte drone besturen. Ook programmeren staat op het programma, en een bezoek aan een robotbedrijf.  Naast al het computeren is er ook tijd voor sport en spel.

“Ik ben zeker geen expert in al die zaken, maar ik denk dat ik het samen de kinderen zal ontdekken en leren.”

Technologie kan problemen helpen oplossen

Voor Clio Griffioen is het duidelijk: je kan kinderen niet vroeg genoeg in contact brengen met technologie. “Alleen zo kunnen ze ontdekken of ze daar aanleg voor hebben. Dat is een eerste stap om gemotiveerd te kiezen voor een technische richting in hun latere beroepsleven. Er is vandaag immers een grote nood aan technische geschoolde mensen, zowel ingenieurs als technici.

Al geldt dat tekort evenzeer voor de zorg- en onderwijssector. Zelf denk ik dat robots in de nabije toekomst toch een aantal taken zullen moeten overnemen om te kunnen voldoen aan alle noden, zoals in de ouderenzorg en andere sociale sectoren. En die robots moeten natuurlijk ook allemaal geprogrammeerd worden! (lacht)

Met onze school (De Wijze Eik in Mariakerke, nvdr) namen we begin juni deel aan de Kinderklimaatraad in Gent. De leerlingen van mijn klas zijn bijzonder gevoelig voor die problematiek. Wellicht kan aandacht voor technologie meehelpen deze grote uitdaging op te lossen.

 

De technologiekampen van AFYA

De kampactiviteiten concentreren zich rond het thema en worden afgewisseld met sport en spel.

Op kamp met een voedselallergie? Dat kan!

Gepubliceerd op: 08/07/2019, laatste update op: 18/07/2019

Tags: , , , , ,