Buiten spelen, het hoort bij kind zijn. Verschillende voordelen zijn duidelijk: ze plakken niet aan een scherm, ze bewegen, ze leren met andere dingen spelen dan speelgoed. Maar het gaat veel verder dan dat. Dit zijn de onverwachte voordelen van buiten spelen:

1. Geheugen en concentratie verbeteren

Door de extra beweging in de buitenlucht, krijgen de hersenen meer zuurstof waardoor ze gemakkelijker leren en onthouden. Omdat ze ook nog eens beter slapen, wordt het leereffect nog versterkt.

2. Grenzen verleggen

Als ouder sta je er soms met een klein hart naar te kijken, maar dat hoog klimmen op het klimrek of alleen het volledige parcours afleggen heeft écht nut. Het kind verlegt de grenzen en met elke succeservaring, groeit het zelfvertrouwen en de zin tot initiatief. Iets wat later nog goed van pas zal komen!

3. Vaardigheden ontwikkelen

Motorische vaardigheden worden getraind met typische buitenspelletjes als lopen, voetballen, fietsen, springen, klimmen, kruipen, … Ook ruimtelijk inzicht gaat erop vooruit: afstand en snelheid inschatten, bijvoorbeeld.

Als het kind met andere kinderen kan samenspelen, bijvoorbeeld in de speeltuin of met buurkinderen, dan ontwikkelen ze ook sociale vaardigheden zoals onderhandelen, ruzie maken of overtuigen. Laat ze vooral doen (tenzij het uit de hand loopt).

En dan is er nog het luik verkeersopvoeding, waar niet vroeg genoeg mee begonnen kan worden!

Copyright: Kind & Samenleving
Copyright: Kind & Samenleving

4. Stress verminderen

Spelen op zich vermindert stress, en dat effect is nog sterker bij buitenspelen. Daar is spel minder doelgericht (in vergelijking tot puzzel leggen, tekening afwerken, spel uitspelen) en ‘moet’ minder. Hoe minder ouderlijke sturing, hoe beter!

5. Gezonder leven

Over het algemeen vallen kinderen die vaak buiten spelen minder (zie ook: motorische vaardigheden) en herstellen ze sneller van ziekte. Doordat ze minder overgewicht hebben, hebben ze ook minder kans op diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten.

6. Minder vaak brillen

Wie vaker buiten speelt, heeft minder vaak een bril nodig. Kinderen die veel binnen zitten, lang op school zitten of vooral gamen, lezen of tv-kijken, hebben vaker kans op bijziendheid. Er is ook wel een genetische link: als een of beide ouders bijziend zijn, dan heeft het kind veel kans dit ook te ontwikkelen. Toch zou een deel van de brillen kunnen vermeden worden door langer en vaker buiten te spelen!

Een pak voordelen dus!

Maar… hoe krijg je je kind naar buiten? ZO!

De tips werden verzameld op de site van Klasse, Jantjebeton, Goe Gespeeld! en Kind en Samenleving.

Buitenspeeldag

Elk jaar wordt er in ons land een Buitenspeeldag georganiseerd. Die dag gaan de kindertv-zenders op zwart en organiseren vele gemeenten speciale evenementen om buiten spelen aan te moedigen. Ontdek het aanbod in jouw stad of gemeente op de site van Buitenspeeldag.

Tip voor ouders: maak van elke dag buitenspeeldag

Volg al onze activiteiten, tips en advies via onze Facebookpagina of ontvangen nog meer voordelen door lid te worden van De Gezinsbond. Ontdek hier je voordeel als lid.
Gepubliceerd op: 14/04/2017, laatste update op: 15/04/2019

Tags: , , ,