Tijdens de tweede week van oktober zetten we het bos in de bloemetjes: we vieren de Week van het Bos. Gaan jullie ook mee op avontuur met DJ Wa-wa-wickedi Wolf en de rest van de beestenbende?

Week van het Bos

Ook deze herfst maken Bos+ en het Agentschap voor Natuur en Bos groot en klein warm om op ontdekking te gaan in de natuur. Van 9 tot 16 oktober vindt weer de Week van het Bos plaats.

De campagne leeft sterk in het basisonderwijs, dus misschien hoor je er zo iets over. Maar met de Boscast van ZwamFM is er nu een exclusief en knotsgek radioprogramma waarin DJ Wa-wa-Wickedi Wolf het hele gezin mee op avontuur neemt.

LEES OOK > 5 leuke dingen om te doen in het bos met je kind

Iedereen het bos in!

De Week van het Bos wil zoveel mogelijk kinderen naar het bos krijgen. En dat is meer dan welkom, want kinderen brengen in vergelijking met vorige generaties steeds minder tijd door in de natuur.

Tegen 2050 wordt verwacht dat meer dan 75% van de kinderen opgroeit in stedelijk gebied, met een beperkte toegang tot groen. De kloof tussen kinderen en de natuur wordt zo steeds groter.

Dat is jammer, want buiten spelen en op avontuur gaan maakt ons gelukkiger en creatiever, en prikkelt de fantasie. Bovendien beweeg je ook meer als je buiten speelt.

Een bosbezoek is dus goed voor lichaam én geest. Maar dat niet alleen: wie vaker de natuur in trekt, zal er ook meer zorg voor dragen.

Spelen in het groen

Buitenspelen is dus van cruciaal belang, zowel voor de toekomst van onze kinderen als voor de toekomst van onze natuur.

Ook de Gezinsbond vindt dat superbelangrijk. Spelen in het groen is een van de speerpunten van de Kindnorm, waar we heel hard op inzetten. Kinderen moeten hun plaats kunnen opeisen, zeker in de groene ruimte.

Kampen bouwen, de geur van natte bladeren opsnuiven, ons verstoppen, in bomen klimmen, over beken springen, in het zand rollen, op onderzoek gaan… In het bos kan het allemaal! Het is de ideale speel- en leeromgeving voor jong én oud.

LEES OOK > Buiten spelen: een leuke manier om bij te leren

Op pad met Zwam FM

Radio 2-presentatrice Kim Debrie testte samen met haar tienjarige dochter de Boscast van Zwam FM uit, en was razend enthousiast: ‘ZwamFM is de max, met hele leuke stemmetjes.’

Ook dochter Noa deelde deze mening: ‘Het is een keileuke podcast, megagrappig en met keileuke doe-opdrachten.’

Kim en Noa ontdekten het Broekeleibos in Keerbergen, maar jij kan gewoon een bos zoeken in jouw buurt en dezelfde beleving ervaren!

Boscast

In drie afleveringen laten DJ Wickedi Wolf en assistente Myriam Muis verschillende bosgasten aan het woord. Via grappige verhalen en boeiende weetjes leer je heel wat bij over de wondere wereld van het bos.

Elke aflevering duurt ongeveer tien minuten, en met de leuke opdrachten en uitdagingen ga je helemaal los in het bos. Ontwerp bijvoorbeeld een unieke bosoutfit, kies voor een potje bosgolf of ga op zoek naar muziekinstrumenten en begin je eigen bosbeat-band.

Niets is te gek in het bos, dus waar wachten jullie nog op?

LEES OOK > Waarom risicovol spelen zo belangrijk is voor kinderen

De Week van het Bos gaat dit jaar door van 9 tot 16 oktober. De Boscast ‘ZwamFM’ is ook te beluisteren via Spotify, en is ook buiten de Week van het Bos toegankelijk.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/09/2022, laatste update op: 14/10/2022

Tags: ,