Het bos is het hele jaar door leuk, maar de verkleuring van de bladeren en de overdaad aan noten en zaden maken een herfstbos toch nog iets bijzonderder. Vind jouw kleine spruit wandelen maar niks? Ga dan eens spelen met je kind in het bos! Deze activiteiten kunnen hem of haar misschien wel verleiden.

Doen in het bos

Een bos biedt zoveel natuurlijke speelmogelijkheden, het is echt prachtig om te zien. Geen inspiratie? Deze toffe tips om met een kind te doen in het bos werden enkele jaren terug door de Gezinsbond en Bos+ verzameld.

 1. Takkenmikkado: eerst een tijdje takken verzamelen, ze samenrapen en dan laten opvallen zoals het echte mikadospel. Wie verzamelt de meeste takken?
 2. Bladdomino: iedereen verzamelt een handvol bladeren. Iemand legt een blad op de grond, en dan kan iemand aanvullen met een blad dat gelijkt qua kleur, bladrand of lengte van het steeltje.
 3. Helikoptertjes: de zaden van de esdoorn worden ook helikoptertjes genoemd omdat ze met een draaibeweging naar beneden komen. Leuk voor groot en klein. De durvers kunnen ook op mama en papa’s schouders klimmen en van nog hoger met de helikoptertjes spelen.
 4. Gooiwedstrijdje: verzamel een aantal kastanjes of eikels, kies een doel en tel wie het vaakst het doel raakt!
 5. Geheugentraining: leg vijf (of tien of vijftien) voorwerpen waar de kinderen een tijdje naar mogen kijken. Als ze de ogen hebben gesloten, neem je er een (of twee) weg. Wie raadt het snelst wat het is?

LEES OOK > Doen: activiteitenwaaier tijdens de De Week van het Bos

Nog een idee

Natuurpunt postte ook nog een tof idee op haar Facebookpagina voor een herfstzoektocht.

Respect voor het bos

Onze bossen verdienen het om met respect behandeld te worden. Vergeet je deze regels niet? Op die manier blijven de bossen intact en kan iedereen ervan genieten.

 • Pluk geen onnodige bloemen. Heb je een blad of bloem nodig om mee te koken? Neem dan zo weinig als mogelijk.
 • Pluk geen paddenstoelen. Het is erg moeilijk om het verschil tussen de eetbare van de giftige paddenstoelen te zien.
 • Pluk enkel bessen die groeien boven de knie (van een volwassene), zodat de dieren er nog aankunnen. Pluk of eet alleen bessen waarvan je zeker bent dat ze eetbaar zijn.
 • Laat dieren zoveel mogelijk met rust. Gebruik een insectenzuiger om insecten van dichterbij te bekijken en zet het diertje zo snel mogelijk weer terug.
 • Maak geen vuur.
 • Neem afval terug mee naar huis.
 • Hou honden aan de leiband.

LEES OOK > Buiten spelen stimuleren: 5 leuke spelletjes

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/10/2017, laatste update op: 24/02/2022

Tags: