Klaar voor een rondje tentoonstellingen deze zomer? Er valt alweer voor alle leeftijden veel te beleven in heel het land. We wippen ook even over de grens voor de meester van de optische illusie én voor Vlaams expressionisme.

Oudenaarde

We starten waar het wielermonument de Ronde Van Vlaanderen eindigt: in Oudenaarde. Deze zomer is Gezinssport Vlaanderen er te gast met een rijke variatie aan zomerzoektochten.

Maak van de gelegenheid gebruik om ook het Centrum van de Ronde van Vlaanderen te bezoeken dat in 2023 precies twintig jaar bestaat.

LEES OOK > Zomerse gezinsuitstap: kom met je speurneus naar de zomerzoektocht in Oudenaarde!

Tentoonstellingen deze zomer: '90 Huis van Allijn
Het Huis van Allijn neemt je (terug) mee naar de jaren ’90

Gent

We rijden door naar Gent. Het Huis van Alijn brengt ons terug naar de nineties. De tijd van Tamagotchi, flippo’s en de slogan “Zet ‘m op”. Maar ook van Dutroux en een dioxinecrisis. Niet alles was een Swingpaleis, maar Felice deed zijn best en Dirk Frimout veroverde de ruimte.

Naast nostalgie is er in Gent ook ruimte voor de expo Safe(r) Space in Museum Dr. Guislain.

De Westhoek

Open ruimte zover je kan kijken in de Westhoek, waar de wonden van de Groote Oorlog nog zichtbaar zijn. Je kan het allemaal in eigen tempo ontdekken via het gedichtenparcours.

Tentoontstellingen deze zomer: In Flanders Fields
In het museum In Flanders Fields ontdek je de band met ons oorlogsverleden

Dat neemt je mee langs luisterplekken op markante locaties uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Watou Churchyard, Abeele Aerodrome Military Cemetery en Kasteel de Lovie.

Voor wie meer wil, is er natuurlijk ook nog het referentiemuseum In Flanders Fields Museum. Vergeet zeker je ledenkorting niet te vragen.

 

Brussel

In het land van de farao’s valt veel te ontdekken. De tentoonstelling Expeditie Egypte toont meer dan tweehonderd objecten uit de beroemde Egyptische verzameling van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. Er is een gezinsparcours voor aspirant-egyptologen (en hun ouders) vanaf 8 jaar. Gratis toegang voor museumpashouders. Als lid van de Gezinsbond koop je jouw museumpas met 10% spaarkorting.

Hasselt

Tentoonstellingen deze zomer: illustratieroute
Verken Hasselt op de illustratieroute van Villa Verbeelding

Liefhebbers van illustraties kunnen ook dit jaar terecht in Hasselt voor een illustratieroute met vakwerk van toppers. Start de ontdekking op een boogscheut van het station in Villa Verbeelding en duik er in de spetterende expo ‘De zee! De zee!’.

Liefhebbers van mode moeten dan weer naar ‘We Need to Talk about Fashion’. Hierin legt Modemuseum Hasselt de link tussen een tachtigtal recent verworven collectiestukken en urgente thema’s, zoals de MeToo-beweging, Black Lives Matter en de impact van social media. Ook het publiek krijgt een stem in het debat.

LEES OOK > Fietsplezier langs nieuwe fietsroutes

Mechelen

Kazerne Dossin in Mechelen werd tijdens Wereldoorlog II in gebruik genomen door de nazi’s als verzamelkamp. Het museum op deze historische plaats geeft de slachtoffers van de deportatie naar Auschwitz opnieuw een gezicht en brengt hun tragische geschiedenis tot leven. Deze zomer kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar in de voelsporen van Eva Fastag stappen. Als jonge vrouw werd Eva in de kazerne tewerkgesteld. Via een zoektocht kunnen kinderen met hun hoofd, hart en handen voelen wat ze meemaakte. Toon je lidkaart van de Gezinsbond aan de kassa en je krijgt 2 euro spaarkorting op je ticket.

Den Haag

Tentoonstellingen deze zomer: Escher
M.C. Escher, Lucht en water I, 1938, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

We wippen de grens over richting Den Haag. De kunstenaar Escher is bekend van zijn prenten vol optische illusies en onmogelijke architectuur. Nu kan je Escher op een wel heel originele manier bekijken in het Kunstmuseum Den Haag in de expo Escher – Andere Wereld. Met dank aan het Belgische kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, bekend van het ‘doorkijkkerkje’ in Borgloon. Zin in een voerproefje? Bekijk dan het filmpje dat de organisatoren maakten.

Pik in datzelfde museum de tentoonstelling over de Vlaamse expressionisten mee en waan je honderd jaar terug aan de boorden van de Leie. In Den Haag zie je schilders als Gustave De Smet, Frits Van den Berghe en Edgard Tytgat van hun meest zonnige zijde. Bij de expo hoort een heerlijk kunstprentenboek voor kinderen van Gerda Dendooven: ‘Een zomerse zondag’.

Zo, dit zijn onze tips voor tentoonstellingen deze zomer. Tijd om op ontdekking te gaan. Vergeet niet te denken aan je ledenvoordeel en de museumpas voor korting. Veel plezier!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/07/2023