Terug naar school op 1 september? Niet dit jaar, want die datum valt op een zondag. Al wil dat niet zeggen dat je niet naar school kan fietsen. Om de fietsroute al eens te oefenen, bijvoorbeeld. Maarten, onze beleidsmedewerker mobiliteit, verkent met zijn zoon Benjamin (10 jaar) de route naar school en geeft 7 tips mee. Zo kan je kind straks veilig naar school.
Tip 1: Veiligheid boven alles
Fietshelm? Check! Fluohesje? Check! Controleer (zeker in het najaar) ook regelmatig de fietslichten. Veiligheid begint bij gezien worden. Pomp je banden nog eens op en controleer de remmen. Zorg tot slot voor een fiets van het juiste formaat. Jonge fietsers moeten met de voeten nog vlot aan de grond kunnen. Alles in orde? Dan kunnen we vertrekken!
LEES OOK > Het nieuwe schooljaar veilig op gang trappen: tips van ouders
Tip 2: Wijs op mogelijke gevaren
Je bent niet alleen in het verkeer en er zijn heel wat situaties waar je rekening mee moet houden. Bekijk oversteekplaatsen, wegenwerken en moeilijke omstandigheden (slecht weer, donker, drukte) als fantastische leerkansen. Vertel, voor je aan een moeilijk punt komt, waar je zeker op moet letten. Deed je kind iets dat niet helemaal veilig was? Word niet boos, maar leg rustig uit waarom iets gevaarlijk kan zijn. Je zelfstandig in het verkeer bewegen is een leerproces met vallen (hopelijk niet te hard) en opstaan.
Andere weggebruikers inschatten kan bijzonder moeilijk zijn. Leer je kind zoeken naar signalen dat het gezien is, zoals oogcontact of een handgebaar dat je door mag. Heel belangrijk om mee te geven: als een bestuurder je doorlaat, betekent dat niet dat andere bestuurders je ook gezien hebben.
Tip 3: Bij twijfel, kies veiligheid boven snelheid
De snelste weg is niet altijd de beste. Samen zou je dit kruispunt wel over kunnen fietsen, maar alleen ben je minder zichtbaar voor andere weggebruikers en neem je beter geen risico’s.
De veiligste manier om een kruispunt over te steken is als voetganger over het zebrapad, met de fiets aan de hand. Zelfs al heb je groen, op heel wat kruispunten kan afslaand verkeer je nog steeds kruisen. Maak je kinderen hier attent op. Altijd kijken, ook al heb je groen.
Tip 4: Laat zachtjes los
Fiets op drukke of gevaarlijke wegen schuin links achter je kind. Zo scherm je het verkeer voor hen af. Door niet recht achter je kind te fietsen, ziet het achterliggend verkeer dat er een kind fietst. Dat is geen overbodige luxe als je kind nog niet erg stabiel stuurt.
Maar uiteindelijk is opvoeden loslaten. Dat is niet anders op de fiets. Bij het naar school fietsen betekent dit dat je op een afstandje volgt. Kijk hoe je kind beslissingen neemt en situaties beoordeelt. Zo geef je ze kansen om ervaring en zelfvertrouwen op te bouwen.
Kan je zelf niet altijd meefietsen en is je kind nog niet klaar om alleen te fietsen? Dan kan je overwegen om een fietspool te organiseren. Zo kan je kind samen met andere ouders en kinderen (een deel van) de weg afleggen.
LEES OOK > Wanneer kan mijn kind alleen naar school fietsen?
Tip 5: Verken nieuwe wegen
Alle wegen leiden naar Rome en minstens twee gaan ook naar school. Verken meerdere routes samen met je kind en ontdek wat jullie de leukste, veiligste en tofste routes vinden.
Probeer routes onder verschillende omstandigheden uit zodat je rekening kan houden met de verkeersdrukte, verlichting of de staat van het wegdek bij regen.
Tip 6: Vergeet niet te genieten
Op eigen kracht naar je bestemming leren fietsen is één van de grote stappen naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Fietsen is meer dan enkel onderweg zijn naar je bestemming, het is een deur naar de wijde wereld die zachtjes opengaat. Meanderend door het landschap kan je de omgeving in je opnemen en tot je laten doordringen hoe waardevol het is dat je er deel van uitmaakt.
Je kind leren genieten van het onderweg zijn is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen meegeven.
Tip 7: Stel verbeteringen voor
Er is nog veel werk aan de fietsinfrastructuur in ons land. Maar je moet niet wachten tot verbeteringen vanzelf komen. Zie je een put in de weg? Heb je een suggestie om een kruispunt of oversteekplaats veiliger te maken? Kaart het aan! Je kan eenvoudig meldingen doorgeven op meldpuntwegen.be.
Wat is een kindlint?
Als Gezinsbond pleiten we voor een ‘Kindnorm in Verkeer’. Het lichaam en het brein van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Dit maakt dat kinderen een andere ooghoogte hebben, moeilijker snelheden en gevaarlijke situaties kunnen inschatten en minder zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Een wegbeheerder die de kindnorm hanteert, kijkt door de bril van een kind naar de inrichting van verkeersinfrastructuur en openbare ruimte. Kinderen en jongeren moeten zich veilig zelfstandig kunnen verplaatsen. Een kleine vergissing of fout mag geen fatale gevolgen hebben.
Met kindlinten willen we nog een stap verder gaan. Een kindlint is een gemarkeerde route die zo conflictvrij mogelijk ingericht wordt. Het is een zachte verbinding tussen woonwijken, vrijetijdslocaties en scholen. Kinderen kunnen er zich zelfstandig op verplaatsen. De kindlinten kunnen door velden of achter woongebied aangelegd worden om zo optimaal veilig te zijn. Er kunnen ook ontmoetings- en speelplekken op ingericht worden.
LEES OOK > Verkeer op kindermaat maakt de weg veilig voor iedereen
Foto’s: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen in augustus 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 13/08/2024, laatste update op: 13/09/2024