Je kinderen mee laten beslissen over wat ze eten? Wanneer ze gaan slapen? Welke klusjes ze uitvoeren? Gek idee!? Misschien toch niet. Door te vergaderen met het gezin kan je je kinderen inspraak geven. Maar hoe begin je eraan? Heeft het wel voordelen? En wat betekent het precies voor jou?

Vergaderen met het gezin: het kan het ideale moment zijn om met je kinderen te praten over hun taken en belangrijke aandachtspunten. En het is ook een uitgelezen kans voor de kinderen om te zeggen wat voor hen belangrijk en werkbaar is.

Hoe begin je eraan?

Maak het gezellig. Probeer wekelijks een moment te vinden om met je kinderen samen rond de tafel te zitten. Zorg ook voor iets lekkers om te eten of te drinken, de impact daarvan valt niet te onderschatten!

Hou het kort. De vergadering hoeft helemaal niet lang te duren, maar je kan er wel enkele dingen bespreken. Bijvoorbeeld:

  • Wat ging er die week goed?
  • Wat ging er minder goed?
  • Aan wat ga je in de komende week extra aandacht besteden?
  • Wat hoeft niet meer extra in de aandacht te staan omdat het al op rolletjes loopt?

Leg zeker niet alles in één keer op tafel. Begin met de zaken die voor jullie en de kinderen het belangrijkst zijn.

LEES OOK > Onderhandelen met je kind: hoe doe je dat?

Hoe werkt het?

Je kan werken met een puntensysteem. Geef de kinderen een overzicht van hun taken en aandachtspunten. Zo kunnen ze duidelijk zien wat ze moeten doen en hoe goed ze bezig zijn.

Naarmate sommige taken een gewoonte worden, is het ook niet meer nodig om met punten te werken. Vaak zijn het de kinderen zelf die dit aangeven.

Wat is het voordeel?

Door regelmatig een vergadering in te lassen, verloopt de communicatie tussen de gezinsleden vlotter. De kinderen leren verwoorden wat voor hen belangrijk is, wat ze fijn vinden en wat ze juist helemaal niet leuk vinden. Bovendien leren ze er ook wat voor jou als ouder belangrijk is.

Aangezien iedereen tijdens het vergadermoment de kans krijgt om spreken, leren de kinderen om anderen te laten uitpraten. De vergadering geeft hen ook de kans om wat op tafel ligt door de ogen van de andere te bekijken. Zo leren je kinderen op een respectvolle manier communiceren.

Ook voor de ouders zijn er voordelen. Omdat je kinderen hun taken kennen en hiervan ook een duidelijk overzicht hebben, kan je ze al vlug die taken zelfstandig laten doen.

Het gezinsleven krijgt zo voor iedereen een duidelijke structuur. Dat kan je stress voor huishoudelijke taken en gemaakte afspraken al aanzienlijk verlichten en je de kans geven om te focussen op wat voor jouw belangrijk is.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

Wat wordt ervan je verwacht als ouder?

Een flexibele instelling als ouders is essentieel. Kinderen zijn constant in evolutie. De situatie thuis zal daarom ook regelmatig veranderen. Als ouders moet je hiervoor openstaan en kunnen inspelen op kleine dingen.

Maar, openstaan voor de inbreng van je kinderen wil niet zeggen dat ze opeens de plak zwaaien thuis of botweg elke taak mogen weigeren. Alles kan zeker worden besproken, maar dat wil niet zeggen dat alles onderhandelbaar is.

Kinderen leren dat onderscheid heel snel maken. En als ouders moet je zeker nog grenzen stellen. Goede afspraken met je kinderen blijven daarom zeer belangrijk.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 08/05/2018, laatste update op: 17/05/2022

Tags: , , , , ,