Naar aanleiding van de Week van de Groeilamp (16-23 mei) vroegen we enkele gezinnen naar hun koestermomenten. Want koesteren doet groeien. Ze vertellen ook wat of wie hen steunt bij de opvoeding. Manar en haar gezin beschouwen het avondeten als hét gezinsmoment van de dag. 

Smartphone aan de kant

Manar woont met dochter Daliah (12) en zoon Nadir (9) in Laken. Hét koestermoment van de dag is het avondeten met zijn drietjes. ‘Het werk is gedaan, dan hebben we tijd voor elkaar en komen de verhalen’, zegt ze.

‘Smartphones zijn dan uit den boze. Zij vertellen over school en ik over mijn werkdag. Door hun verhalen sta ik heel dicht bij wat zij meemaken. Ontbijten doen we ook samen, maar dat is minder relaxed. ’s Avonds is ons gezinsmoment.’

Door corona werk ik nu thuis en kan ik ze regelmatig ophalen na school. Ook dat zijn koestermomenten voor ons alle drie.

Zelf geniet ik ook zeer van het moment dat ze wakker worden. Dan zijn ze zo lief en helemaal in knuffel- en kusjesmodus, heerlijk.’

LEES OOK > Week van de Groeilamp: opvoeding in de spotlights 

Intuïtie

‘Voor de opvoeding ga ik vooral voort op mijn intuïtie. Ik probeer de stabiliteit die ik als kind thuis heb gemist wel te geven aan mijn kinderen.

Met collega’s praten we wel eens over de kinderen, maar ik vraag niet echt advies, ik volg mijn eigen kompas. Daliah en Nadir zitten op een toffe en ondersteunende school. Dat is veel waard.

Toen ze jonger waren las ik boeken en artikels over peuterpuberteit en zo. Op het moment dat hun vader en ik gingen scheiden heb ik veel gelezen over de impact op kinderen en hoe ik hen kon ondersteunen en begeleiden. Dat was zeker een hulp. Het grootse deel van de familie woont in Nederland, het is dus moeilijk om daarop terug te vallen.

Een van mijn belangrijkste streefdoelen is dat Daliah en Nadir thuis volledig zichzelf kunnen zijn. Thuis is een veilige haven!’

LEES OOK > Ellen en Lindsey genieten van hun dagelijkse bad- en bedtijd samen met de kinderen: ‘De verhalen komen dan vanzelf’

Week van de Groeilamp

De Week van de Opvoeding heet voortaan Week van de Groeilamp. Zorg dragen voor kinderen heeft alles te maken met ruimte maken om te groeien, letterlijk en figuurlijk. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Met vallen en opstaan. De groeilamp laat het licht schijnen op ‘opvoeden’ en zet ouders en andere opvoeders in de spotlights. De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet.

De Week van de Groeilamp (16-23 mei) wordt gecoördineerd door Expoo/Opgroeien en de Gezinsbond.

Dit artikel verscheen in mei 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/05/2021, laatste update op: 18/05/2022

Tags: , , ,