Uit een Belgische studie van onder meer de universiteit Hasselt blijkt dat luchtvervuiling ook de mate van concentratie bepaalt. Op dagen dat er meer luchtvervuiling is in de buurt van de school, scoren schoolkinderen slechter.

De onderzoekers gingen na welke invloed luchtvervuiling heeft op het prestatievermogen van kinderen uit een aantal basisscholen, gelegen in een niet-vervuilde buurt. Wanneer de luchtkwaliteit slechter werd omwille van het weer bijvoorbeeld, merkten ze een daling van prestaties bij de kinderen. Bij afname van de vervuiling namen de prestaties weer toe.

De onderzoekers bestudeerden ook kinderen die in een buurt met verhoogde luchtvervuiling leefden. Bij hen signaleerden ze een chronisch effect. De verminderde prestaties bleven. De verschillen zijn weliswaar subtiel, maar niet verwaarloosbaar.

Werk maken van schonere lucht

Onderzoeker Nawrot: ‘Uiteraard gaat het om gemiddeldes. (…) Maar anderzijds kunnen we niet ontkennen dat de luchtkwaliteit een cognitief effect heeft. Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken.’

De luchtvervuiling zorgt voor nog gezondheidsproblemen. Zo zou er een verband bestaan tussen blootstelling aan vervuilde lucht en het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Hartpatiënten zouden gevoeliger zijn voor vuile lucht. Het risico op longkanker zou ook verhogen door vervuilde lucht – al blijft roken de grote boosdoener. Een onderzoek van de Finse universiteit van Oulu toont aan dat luchtvervuiling ook de kans op doodgeboortes verhoogt.

Moeten we dan met z’n allen binnen blijven? Moeten de sportschoenen aan de haak en het joggingpak definitief in de kast? Toch niet. Nawrot wijst erop dat de gezondheidsvoordelen van sporten voor gezonde mensen ruimschoots opwegen tegen de vervuilde lucht. Heb je een verzwakt hart, dan moet je je medisch laten keuren. Dan ben je immers gevoeliger voor stof.

Nawrot raadt verder aan om niet te lopen bij smog, drukke wegen te vermijden en weg te blijven van grote vervuilers als brommers, vrachtwagens en dieselbussen.

LEES OOK > Klimaat en luchtvervuiling: laat de kindnorm dé norm zijn

Kindnorm

Ook bij de Gezinsbond vinden we schone lucht belangrijk. We pleiten voor een kindnorm: de luchtvervuiling moet op zo’n niveau komen dat ook kinderen de lucht veilig kunnen inademen. Daarvoor werken we samen met verschillende organisatie, verenigd in Childproof, en dringen we aan op een snel en krachtdadig beleid dat de kwetsbaren in de samenleving voorop zet.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/01/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: , , , , , ,