Eén op de vijf kinderen en jongeren in Vlaanderen is het slachtoffer van pesten. En dat is niet oké. Tijdens de 15e editie van de Vlaamse Week tegen Pesten maken we opnieuw samen een vuist tegen pesten. Dus: STIP IT, iedereen!

Week tegen Pesten

Het is alweer de 15de keer dat het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de Week tegen Pesten organiseert. Het hele jaar door strijden ze voor een pestvrije omgeving, maar tijdens de Week tegen Pesten (14 februari tot 21 februari) gaan ze nog een stapje verder met een heleboel activiteiten en heel wat media-aandacht. Ook de Gezinsbond is een van de partners.

Op de website van Kies Kleur tegen Pesten vind je een overzicht van wat er allemaal op de planning staat deze week. Ketnet is terug van de partij met STIP IT en het Antipestival, en er is een heus stadsspel ontwikkeld dat inzoomt op mentaal welzijn.

Ook het verhaal van de pesters wordt belicht. Daarnaast vind je er ook heel wat campagnemateriaal waarmee je kunt laten zien dat je tegen pesten bent, en er zijn tools om veilig te praten over pesten. Een kijkje waard dus!

Come on and stip it

Ketnet zet ook dit jaar weer zijn schouders onder STIP IT: Samen Tegen Iemand Pesten. Nora en Sarah zijn de boegbeelden, en ze zingen een aanstekelijk strijdlied.

‘Oost, west, genoeg gepest! Come on and stip it!’ – STIP IT 2020 door Nora & Sarah

Als je vier stippen op je hand zet, laat je zien dat je het eens bent met de vier afspraken tegen pesten. We willen trouwens heel Vlaanderen en Brussel met stippen veroveren. Dus zoek een krijtje en zet zo jouw speelplaats, dorpsplein of clublokaal stevig op de STIP IT-kaart.

Pestconfessions

Ook WAT WAT, hét platform voor jongeren die met vragen zitten, staat deze week helemaal in het teken van Kies Kleur tegen Pesten. Er vallen op de website heel wat tips en verhalen te rapen.

Op Instagram kun je bij WAT WAT deze week bovendien anonieme pestconfessions bekijken. Zo krijg je een inkijkje in wat iemand denkt en voelt die zelf wel eens gepest heeft.

Wil je zelf je hart eens luchten? Bel dan gratis en anoniem naar het nummer van WAT WAT: 0800 132 86.

Stadsspel tegen pesten

Op 14 februari lanceert [ew32] een nieuwe educatieve citygame over mentaal welzijn bij jongeren: Mindfits. Vier Leuvense scholen mogen het spel tijdens de Week tegen Pesten gratis uitproberen. Wil je het spel graag zelf spelen met de klas, sportclub of jeugbeweging? Neem dan een kijkje op de website van [ew32].

Op school

Net als voorgaande jaren worden ook dit jaar weer scholen met een sterk antipestbeleid in de bloemetjes gezet. Het Sint-Claracollege uit Arendonk is dit keer tot winnaar uitgeroepen.

De winnaar én de 9 zilveren laureaten krijgen bezoek van een infomobiel van Te Gek!? die er een workshop komt geven rond welbevinden en pesten. Voor het secundair onderwijs is er trouwens een heel lespakket: ‘Trek je bek open’, met een bijhorende lesfiche.

In de club

Ook buiten de school om, in de jeugdbeweging of in de sportclub bijvoorbeeld, is het belangrijk om pesten op een veilige manier bespreekbaar te maken. Daarvoor kun je de actiefiches gebruiken. Ook voor ouders en ouderverenigingen zijn er zulke fiches beschikbaar.

Een jaar lang tegen pesten

Behalve Ketnet is ook MNM van de partij. Op de radiozender is pesten de hele week lang een centraal thema, zowel in Generation M als in de Ochtendshow en in Planeet De Cock.

Op vrijdag 21 februari sluit het Antipestival op Ketnet de Week tegen Pesten af. Maar het komt erop aan om pesten ook daarna geen kans te geven. Op de website van het Netwerk vind je meer informatie en inspiratie om ook na de Week tegen Pesten verder te werken aan een pestvrije omgeving.

Meer lezen

Foto: Tumult vzw

De Gezinsbond is actief lid van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/02/2020, laatste update op: 23/09/2020

Tags: , ,