Intussen zit de zoon van Helga al sinds september op kot en komt de blok eraan. Stapels boeken, smoothies, fruitsalades en af en toe ook wel iets zoets… ja hoor, de examens zijn onmiskenbaar in zicht.

Tussen de vele lessen en monitoraten door en tijdens het weekend ben je al een tijdje bezig met het verwerken van alle leerstof. En als ik zeg alle, dan is dat echt geen understatement. Als een echte blokkende student verorber je een stapel cursusmateriaal.

Wanneer je thuiskomt na een weekje kot, lijkt het of er een invasie heeft plaatsgevonden. In de garage ligt de vuile was, klaar om in de wasmachine te verdwijnen. Op onze tafel in de living liggen her en der verspreid stapels boeken, wetboeken, fluo-stiften, blocnotes en klasseermappen.

LEES OOK: Mama vertelt over haar kind dat op kot gaat

Geordende chaos

De anders vrij geordende living is herschapen tot één chaos en toch zou ik het voor geen geld willen missen. Tijdens de week is het erg stil en ik geniet wel van die bedrijvigheid in het weekend. Al vraag ik me soms af of het niet te veel voor je wordt. Maar laat dat dan die moederlijke bezorgdheid zijn.

Toen wij vroeger studeerden aan de universiteit, baseerden we ons voor de examens op één omvangrijke cursus en de nota’s die we tijdens de lessen hadden gemaakt. En dat vonden we al meer dan genoeg. Nu lijkt er geen einde te komen aan de stroom van informatie die jullie moeten verwerken. Eén of meerdere cursussen, nota’s, powerpointpresentaties, informatie via Toledo – vergelijkbaar met Smartschool in het middelbaar – en de vele monitoraten.

Voldoende studiepunten?

Wanneer ik met andere ouders praat of mensen die de richting gevolgd hebben waar jij nu vol enthousiasme aan bent gestart, hoor ik dezelfde bezorgdheden over het nieuwe systeem. ‘In onze tijd’ was het eenvoudig: erop of eronder. Had je niet voldoende punten in eerste zit, dan kreeg je een herkansing in tweede. Lukte het niet, pech. Dan moest je het jaar overdoen, weliswaar met enkele vrijstellingen op zak.

Lees ook: Een mama over haar kind op kot: “het went … enigszins”

Nu lijkt alles zo complex. Eerste en tweede zit zijn gebleven maar bij voldoende studiepunten kan je over naar het tweede jaar en intussen enkele vakken uit het eerste jaar meenemen waarvoor je later een herkansing kan wagen. Meer nog, je kan ook vakken ‘afkopen’ weliswaar voor een beperkt aantal punten en eens dat spaarpotje op is, heb je die mogelijkheid ook niet meer. Constant puzzelen dus.

Druk van sociale media

En toch is er ook veel hetzelfde gebleven tijdens de blok. De bezorgdheid als ouder, de stukjes fruit die je regelmatig onder de neus worden geschoven, je bloksessies en de verdiende pauzes tussendoor.

De enige hinderpaal die jullie nu bijkomend op de weg vinden is die constante druk van sociale media. Toen wij ons vroeger afzonderden om te studeren, werden we ook echt niet gestoord. Nu moet je al uit het goede hout gesneden zijn om al die indrukken de baas te kunnen en die smartphone niet aan te raken terwijl je studeert. Het vraagt discipline en duidelijke afspraken met je vrienden over wanneer wel/niet online zijn. Pas op, er zijn ook wel voordelen aan die sociale mediakanalen verbonden. Heb je een vraag of moet er een nota worden doorgestuurd, dan kan dat met één druk op de knop. Daar hadden wij vroeger de telefoon of een fiets voor nodig.

Vanaf 25 mei is het zover. Dan wordt thuis een crisiscel opgericht met een ruime voorraadkast aan groentjes, fruit, noten en ongetwijfeld in de diepvriezer ook ijsjes, waar je nog altijd gek op bent.

Stress voor de examens van je kind? Lees zeker deze 8 examentips voor ouders.

Zin in meer leuke artikels? Volg ons via Facebook en/of Twitter. Of schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.
Nog geen lid? Meld je hier aan en geniet van de vele voordelen.
Gepubliceerd op: 19/05/2018, laatste update op: 11/06/2018

Tags: , , , ,