Als je kind een eigen auto koopt, komen daar een pak kosten bij kijken. Dit is een overzicht van de kosten die horen bij een auto.

1) De aankoopkost van een eigen auto

Het soort auto bepaalt natuurlijk de kost van de eigen auto. Een goed moment afwachten (een actie of promotie) kan al een aangename korting betekenen. Tweedehandsauto’s zijn goedkoper in aankoop, maar kunnen meer verbruiken (en zo ook meer kosten aan belastingen) of sneller kapotte onderdelen hebben.

Dan is er nog de vraag: wordt de aankoop volledig zelf gefinancierd of via een (gedeeltelijke) autolening? Geld lenen kost ook geld maar anderzijds zijn aan een auto vaak onverwachte kosten: een deeltje spaargeld overhouden is niet altijd een slecht idee

2) Inschrijving bij het DIV en nummerplaat

Na een inschrijving bij het DIV (formulier geleverd door verkoper of verzekeraar) krijg je een inschrijvingsbewijs (26 euro) en een nummerplaat 30 euro (cash te betalen bij levering door Bpost), tenzij je voor een gepersonaliseerde nummerplaat wil gaan. Dan tel je 2.000 euro neer.

3) Verzekeringen

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht en duur voor jonge bestuurders. Vergelijken is de boodschap, en de verzekeraar van de ouders kan al eens een korting bieden. Ook is het interessant om een bestuurdersverzekering (vergoeding schade als je ongeval zelf hebt veroorzaakt) of een omniumverzekering (zeker bij een nieuwe auto) te bekijken.

4) Belastingen

De jaarlijkse verkeersbelasting wordt berekend op basis van vermogen en cilinderinhoud. Een compacte, zuinige eigen auto met lichte motor kan je dus heel wat geld besparen. De eenmalige belasting inverkeerstelling (BIV) wordt bepaald door de milieuvriendelijkheid van het voertuig, CO2-uitstoot, fijn stof en verbruik zijn hierbij belangrijk, net als de leeftijd van het voertuig.

5) Brandstof

Zonder kan een auto niet rijden natuurlijk. Hoe meer je rijdt en hoe groter het verbruik, hoe sneller dit oploopt.

6) Onderhoud

Elke 20.000 kilometer ga je langs bij de garage voor een klein of groot onderhoud. Per merk en per auto kunnen deze kosten erg verschillen (en oplopen). Dit kan je op voorhand vragen bij de aankoop van de wagen.

7) Parkeren

Iets wat vaak vergeten wordt, maar bij regelmatig op straat parkeren in een stad of in een ondergrondse parking kunnen deze kosten aandikken.

8) Boetes

Kosten die vermijdbaar zijn, maar die er toch vaak bijkomen. Let op de snelheid, betaal voor het parkeren, rij niet door het rood!

9) Schade

Bij een eigen auto horen onverwachte kosten, net zoals bij een huis. Een spiegel die wordt afgereden, een kras door te dicht langs struiken te rijden of een paaltje dat niet is gezien…

10) Winterbanden

Een kost die vaak vermeden wordt, ten onrechte. Winterbanden zorgen voor meer grip op een nat en koud wegdek en zijn al ‘voordelig’ vanaf 7 graden. Het hoeft dus niet te sneeuwen! Omdat je wisselt van banden, gaan deze ook langer mee. Bij sneeuw en/of ijzel is het sowieso aangeraden de rijstijl aan te passen (trager rijden, meer afstand houden, …), ook bij winterbanden.

Afspraken met je kind

De kosten voor een eigen auto kunnen oplopen. De verkeersbelasting en de verzekering komen vaak samen en nemen een flinke hap uit het budget. Maak goede afspraken over hoe je kind deze kosten denkt op te vangen en bedenk een spaarplan. Wil of kan je bijspringen bij bepaalde kosten, spreek dan ook af onder welke voorwaarden (een bepaalde leeftijd, inkomensniveau, ongevallenvrij rijden, …).

Vermijd om de autoverzekering op jou te nemen zonder je kind als hoofdbestuurder aan te duiden. Dit is een vorm van fraude en bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij beslissen om de gemaakte kosten volledig te gaan recupereren op de ouders. Wat eventueel wel kan, is de autoverzekering afsluiten op naam van de ouders mét het kind als hoofdbestuurder. Dit zal meer kosten dan jijzelf zou betalen maar minder dan een verzekering op naam van het kind.

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook en/of Twitter. Of schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Zin om één van ons te worden? Maak je hier lid en geniet van de vele voordelen (klik hier).

Gepubliceerd op: 23/10/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: ,