Examenperiode in het land? Dan ontpopt je zoon of dochter zich tot een onhandelbaar stresskonijn. En sluip jij als een para door het huis om zo weinig mogelijk lawaai te maken. Want elke goedbedoelde vraag wordt toch oogrollend beantwoord. Dit zijn vijf dingen die je beter níét zegt tegen je student met examenstress.

1. ‘Voor je het weet, zijn de examens gedaan’

Zo voel jíj het ongetwijfeld aan. Maar je student ziet de seconden tijdens de examenperiode voorbijkruipen. Hij ploetert door zijn boeken van ’s morgens tot ’s avonds – zonder leuke feestjes, hobby’s of tijd met vrienden. Voor hem staat de wereld letterlijk stil.

✓ Laat je boekenwurm voelen dat je hem helemaal begrijpt en geef toe dat jij het vroeger zelf lastig had. Zorg voor rust in huis, gun hem pauzes en stimuleer voldoende slaap. Zo help je hem door die tergend trage periode.

LEES OOK > Stress voor de examens van je tiener? 8 examentips voor ouders

2. ‘Ben je er klaar voor?’

Voor en na examens stel je altijd de klassieke vragen. Of hij er klaar voor is, of hij stress heeft en hoe het is geweest. En elke keer krijg je hetzelfde antwoord: ‘Ik weet het niet’, waarna de moed hem nog meer in de schoenen zakt.

✓ Praat niet de hele tijd over de examens. Leid zijn aandacht af en vertel ook eens iets anders. Wens hem voor het examen veel succes, zonder lastige vragen, en geef hem een dikke knuffel.

3. ‘Eet je wel gezond?’

De gezondheid van je student is nu wel het minste van zijn zorgen. Voor koken is er geen zin en geen tijd. Daarom kiest hij vaker voor snacks en kant-en-klare maaltijden. Misschien slingeren er zelfs blikjes pepdrank rond.

✓ Verwen hem met zijn lievelingskost – bij voorkeur met producten die extra energie geven. Zet altijd een fles water en wat fruit in zijn buurt. En zorg ervoor dat cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola binnen de perken blijven.

LEES OOK > Tips om je kroost gezonde snacks te laten eten

4. ‘Wat ga je doen als je niet geslaagd bent?’

Wil je uitbarstingen en huilbuien het liefst vermijden? Herinner je student dan vooral niet aan het rampscenario. Want hoe meer doemgedachten, hoe groter de stress en hoe moeilijker het studeren verloopt.

✓ Word de beste supporter en focus op kleine en grote successen. Zo versterk je het zelfvertrouwen van je student.

5. ‘Je was beter wat vroeger beginnen te studeren’

Die uitspraak brandt ongetwijfeld op je tong. Hou je toch in, want gedane zaken nemen geen keer. Je student doet er nu alles aan om in recordtijd de leerstof van een half jaar in zijn koker te proppen.

✓ Maak je niet kwaad en word geen controlefreak. Het maakt je student onrustig. Geloof in de planning van je examenstrijder!

LEES OOK > Tips voor ouders én tieners om uitstelgedrag aan te pakken

Ons magazine BOTsing is bedoeld voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTSING gratis. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/01/2017, laatste update op: 02/06/2021

Tags: , , ,