Als je kind een eigen auto wil of aankoopt, dan zijn er een paar dingen om mee rekening te houden. Vooral naar verzekering toe!
1) Het vermogen van de auto
Een mooie of toffe auto is misschien wel de focus voor je zoon of dochter, maar hou ook rekening met het vermogen. Dat bepaalt immers de prijs van de verzekering en de verkeersbelasting. Door hiermee rekening te houden, kan je al snel veel besparen. Een kleine auto met lichte motor is goedkoper in aankoop, onderhoud, verbruik én belastingen. Plus, je kan hem ook gemakkelijk parkeren.
2) Het moment van aankoop
Het kan lonen om een actie of autosalon af te wachten om een auto voor je kind (of met je kind) te kopen. Let wel: in sommige reclameprijzen is een overnamepremie inbegrepen. Zonder auto is die natuurlijk niet van toepassing.
3) Afspraken over wie wat betaalt
Maak duidelijke afspraken over de kosten van de auto voor je kind en wie ze draagt. Zet het eventueel op papier om onaangename ruzies te vermijden.
LEES OOK: Overzicht van de kosten bij aankoop van een auto
4) De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht. Voor jongeren kan die behoorlijk hoog oplopen, door de weinige rij-ervaring en de grotere kans op ongevallen. Om deze kost te drukken kunnen de ouders de verzekering op zich nemen op voorwaarde dat het kind wordt ingeschreven als voornaamste bestuurder van het voertuig. Gebeurt dat niet en heeft het kind een ongeval, dan kan de verzekeringsmaatschappij beslissen om de kosten terug te vorderen.
Door het kind voornaamste bestuurder te maken, stijgt de premie wel ten opzichte van wat de ouders zouden betalen maar is die vaak minder hoog dan een aparte premie op naam van het kind. Als het kind na enkele jaren dan wel een eigen verzekering neemt, tellen die jaren rij-ervaring mee waardoor de premie weer daalt. Of toch zeker als er ongevalvrij wordt gereden.
Neemt het kind toch een eigen verzekering, ga dan zeker langs bij verschillende verzekeraars én zeker bij die van de ouders. Hun ‘goede rijgedrag’ kan ook afstralen op de premie voor het kind. Rijdt het kind zelf al enkele jaren zonder ongevallen met een auto van de ouders? Vermeld dit dan ook bij de verzekeraar.
Let niet enkel op de prijs bij het afsluiten van een verzekering, maar ook op hoeveel de premie stijgt als je een ongeval hebt veroorzaakt. Tot slot: niet elke verzekeraar wil jonge chauffeurs verzekeren.
5) Omniumverzekering
Een omniumverzekering geeft een veilig gevoel maar kost ook een pak meer. Voor een nieuwe auto wordt het eerder aangeraden tot de auto is afbetaald (als je een lening neemt) of tot de auto een aantal jaren oud is. Voor een tweedehandsauto wordt het niet aangeraden. Een mini-omnium kan ook: hierin worden bepaalde schadegevallen vergoed (zoals extreem weer of een aanrijding met een dier).
6) Lening of niet?
Een lening lijkt aantrekkelijk maar verhoogt wel de prijs die je op het einde van de rit hebt betaald voor de auto. Anderzijds betekent een auto vaak onverwachte kosten dus is het praktisch om iets opzij te hebben staan. Een deel zelf financieren en een deel lenen is natuurlijk ook een optie. Net als voor de afsluiting van een verzekering geldt dat je best enkele banken met elkaar vergelijkt.
Denk je aan een eigen auto voor je kind?
Bekijk dan zeker ons overzicht van de kosten van een auto en hoe je de kosten van de autoverzekering kan drukken.
Meer weten over geldzaken en financiële opvoeding? Bekijk dan zeker ook eens de artikels bij ‘Geldzaken’. Een auto te duur of bezorgd om de luchtkwaliteit? Er zijn alternatieven en je hoeft niet groots te beginnen? Wat dacht je van ‘woensdag fietsdag‘?
Gepubliceerd op: 08/11/2017, laatste update op: 15/11/2017