De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in ons land. Voor jonge en onervaren chauffeurs kan die echter oplopen.

Hoe kan je de kosten van de autoverzekering drukken?

1) Kies voor een auto met een klein vermogen: de verzekering wordt bepaald op het vermogen, dus hoe kleiner het vermogen, hoe minder verzekering je betaalt.

2) Aantal kilometers: voor wie weinig rijdt, is een kilometerverzekering aan te raden. Wie net veel kilometers doet voor het werk, kijkt aan tegen een hogere premie.

3) Leer defensief rijden en/of volg een slipcursus. Daarmee verklein je de kans op ongevallen, wat je bonus/malus ten goede komt en de premie doet dalen. Sommige verzekeraars geven ook korting op de premie.

4) Vergelijk offertes en ga zeker langs bij de verzekeraar van de ouders. Rijdt de jonge bestuurder al enige tijd zonder ongevallen met een auto van de ouders, dan meld je dat best ook aan de verzekeraar.

5) Onderzoek de mogelijkheid van rijden met een ‘zwarte doos’. Net zoals bij vliegtuigen registreert de zwarte doos in de auto het rijgedrag (snelheid, remmen, versnelling en bochten) en de rijtijden. Wie goed scoort, ziet de premie nog dalen, wie slecht scoort, moet bijbetalen.

Het is een illusie dat je volledige controle hebt over de prijs. Hoeveel de autoverzekering kost, wordt nog bepaald door factoren die je niet (echt) onder controle hebt, zoals:

– leeftijd (hoe jonger, hoe duurder)
– woonplaats (stad is duurder dan platteland)

Waarvoor dient deze autoverzekering?

De burgerlijke aansprakelijkheid autoverzekering (BA autoverzekering) dekt alle schade die je met de auto hebt toegebracht aan derden, zowel materieel als lichamelijk. Dit betekent zowel passagier als tegenliggers, voetgangers, fietsers enzovoort. Degene die aansprakelijk is voor het ongeval, is niet verzekerd via de BA autoverzekering voor zijn of haar eigen schade. Dat kan opgevangen worden met de bestuurdersverzekering.

Denk je aan een eigen auto voor je kind?

Bekijk dan zeker ons overzicht van de kosten van een auto en waarmee je moet rekening houden als je kind een eigen auto heeft.

 

Meer weten over geldzaken en financiële opvoeding? Bekijk dan zeker ook eens de artikels bij ‘Geldzaken’. Een auto te duur of bezorgd om de luchtkwaliteit? Er zijn alternatieven en je hoeft niet groots te beginnen? Wat dacht je van ‘woensdag fietsdag‘?

Blijf altijd op de hoogte: via Facebook, Twitter of deze kanalen.

Gepubliceerd op: 09/11/2017, laatste update op: 27/11/2017

Tags: ,