Hoe is ’t met jou? Op die alledaagse vraag gaf Guga Baúl zichzelf een paar dagen geleden een 7, Frances Lefebure een 8 en Qmusic-dj Vincent Fierens zelfs een 10. Maar bij jongeren zijn de scores veel minder positief. Een 4 op 10, meer geven ze zichzelf niet. Dat blijkt uit een rondvraag van Rode Neuzen Dag.

Daarom organiseren Rode Neuzen Dag en de Vlaamse overheid in juni de Instagram Live-sessies Hoe is ’t? Want open en eerlijk praten over dat soort negatieve gevoelens is echt belangrijk. Op woensdag 17 juni kunnen jongeren bovendien rechtstreeks in gesprek met minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke.

Vergeten generatie

Hoe is 't? BV scores
© Rode Neuzen Dag

Het is niet niks, die coronacrisis. En de jongeren lijken een beetje de vergeten generatie in het hele verhaal. Toch hakt de situatie er ook bij hen stevig in.

Begin april was het aantal 16- tot 24-jarigen met depressieve gevoelens verdubbeld (bij jonge mannen) tot verdrievoudigd (bij jonge vrouwen). Dat bleek uit een enquête van onderzoeksinstelling Sciensano. Jongeren voelen zich ook alarmerend vaak angstig.

Logisch ook, want bovenop het gevaarlijke virus is er het maandenlang thuis moeten blijven, vrienden moeten missen, schoolwerk via het internet, geen hobby’s, sport of jeugdbeweging, en duizend-en-een regeltjes om te volgen…

LEES OOK > Gemis aan fysiek contact door corona: ‘Mensen zijn hun klankbord kwijt’

Hoe is ’t?

We mogen nu wel langzaam maar zeker weer uit ons kot, maar de onzekerheid blijft groot, en daar komt ook nog eens de examenstress bovenop. Daarom willen Rode Neuzen Dag en de Vlaamse overheid jongeren een hart onder de riem steken, luisteren naar hoe het echt met hen gaat, en hen advies en tips en tricks meegeven.

Tijdens de Instagram Live-sessies van Hoe is ’t kun je je verhaal kwijt, maar je kunt evengoed gewoon meeluisteren. Er zitten experts klaar om op je vragen te antwoorden, en er komen bekende gezichten langs.

Ook BV’s hebben het moeilijk

De IG Live van woensdag 11 juni zit er al op. Host Julie Van den Steen ging het gesprek aan over stress en angst met TikTok-sensatie Nicolas Caeyers, ook bekend van Galaxy Park en Wittekerke, en met iedereen die erbij wou zijn. Ook wielrenner Remco Evenepoel was van de partij.

Jongerenexpert Sarah Van Gysegem van de Gezinsbond en psycholoog Elke Van Hoof stonden stand-by om gericht advies te geven.

Vraag het aan de minister

Op woensdag 17 juni om 17.00 uur vindt de volgende IG Live van Hoe is ‘t? plaats met een wel heel bijzondere gast: Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid.

‘Het is de eerste keer dat jongeren de kans krijgen om op deze manier in interactie te gaan met een minister en écht al hun vragen op hem af te vuren’, vertelt Qmusic-dj Sam De Bruyn, die de sessie zal hosten. En dat is nodig, want jongeren hadden de afgelopen periode vaak het gevoel dat er niet naar hen werd geluisterd.

Ook TikTokster Sarah Bossuwé komt haar verhaal delen. Psychologe Birsen Taspinar zorgt voor professioneel advies.

Laat van je horen!

Wil je je hart luchten, zit je met vragen of maak je je zorgen? Of wil je gewoon graag meeluisteren wat anderen te vertellen hebben? Surf dan naar de Instagrampagina van Rode Neuzen Dag.

Om de sessies zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Hoe is ’t om op voorhand je vragen of boodschap door te geven. Dat kan ook via WhatsApp op het nummer 0456/21.58.41, of met een mailtje naar hoeist@rodeneuzendag.be.

Tijdens de sessies kunnen er ook live vragen worden gesteld. Je bepaalt uiteraard zelf of je actief deelneemt of liever anoniem blijft. Ook op woensdag 24 juni is nog een IG Live gepland.

LEES OOK > Wat als je het als student emotioneel moeilijk hebt? ‘Een goed gesprek kan je leren’

Rode Neuzen Dag?

Rode Neuzen Dag is de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die jongeren mentaal, fysiek en sociaal sterker wil maken. Zeker ook in de nasleep van de coronacrisis wil het platform er zijn voor alle jongeren. Dit mede dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en zorgenvoormorgen.be.

Heb je nood aan een goed gesprek één-op-één? Bij Tele-Onthaal kun je 24h/7d terecht op het anonieme en gratis nummer 106. Een gesprek via chat kan elke avond en woensdag- en zondagmiddag.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 16/06/2020

Tags: , ,