Verlaat je zoon of dochter binnenkort het huis om alleen te gaan wonen? Dan is het goed om eens samen op een rijtje te zetten waar je kind zoal op moet letten.

Als je kind op eigen benen gaat staan, zal hij of zij onder andere zelf zijn of haar financiën moeten regelen. En daar komt toch heel wat bij kijken.

Deze 10 financiële tips kunnen helpen. Steek ze zeker eens onder de neus van je zoon of dochter.

1) Maak een rekensommetje voor je de stap zet

Zelfstandig wonen kost geld. Er is natuurlijk de huur, maar daarmee is de kous lang niet af: elektriciteit, verzekering, voeding, kleren, verwarming … Financieel het hoofd boven water houden, hoe doe je dat? Wie vooraf geen rekensommetje maakt, kan weleens bedrogen uitkomen.

2) Zorg dat je de maand rond komt

Je hoort mensen soms zeggen: ‘Hoe meer je hebt, hoe meer je uitgeeft.’ Dat klopt meestal: wie het zich kan veroorloven, neemt kabeltelevisie, een auto of een duurder appartement.

Er is altijd wel iets waar je naar kunt verlangen. Maar als je meer uitgeeft dan je hebt, krijg je schulden. En raak daar maar eens vanaf.

Beter nog, zorg voor een spaarbuffer voor onverwachte uitgaven, van 3 à 6 maanden loon. Je zet best ook onmiddellijk aan het begin van de maand een vast gedeelte van je loon opzij met een automatische spaaropdracht.

3) Hou elke maand een huishoudboekje bij

Gebruik een huishoudboekje of een online tool waarin je maandelijks al je uitgaven en inkomsten schrijft. Op het einde van de maand doe je de test: tel alle uitgaven samen, en trek dat bedrag af van wat je aan inkomsten verzameld hebt.

  • Een positief resultaat? Dan ben je goed bezig. Je kunt met het extra geld eventueel je spaarrekening aanvullen
  • Een negatief resultaat? Dan zal je volgende maand wat zuiniger moeten leven, want het negatieve bedrag moet je eerst en vooral aanzuiveren.

Tip! Gebruik het gezinskasboek van De Gezinsbond.

4) Ga niet onder nul op je bankrekening

Banken verlenen graag krediet. Als je onder nul gaat, heb je namelijk een schuld tegenover de bank, en moet je daarop interest betalen. Op die manier maken de banken veel winst.

Onder nul gaan kan op korte termijn een gemakkelijke oplossing zijn, maar vóór je het weet, ben je voortdurend schuld aan het aanzuiveren. En dat kost véél geld. Het beste doe je er dus aan de mogelijkheid om in het rood te gaan vooraf uit te sluiten.

5) Doe terugkerende betalingen met domiciliëring en permanente opdrachten

Dat zijn twee handige manieren om te vermijden dat je rekeningen zich opstapelen:

  • Bij een domiciliëring stuurt de opdrachtgever je factuur niet naar jou maar rechtstreeks naar de bank, bijvoorbeeld je maandelijkse telefoonfactuur. De bank betaalt met jouw geld dan de rekening. Je hoeft zelf niets te doen, je moet er alleen voor zorgen dat er voldoende geld op de rekening staat.
  • Bij een permanente opdracht geef jij de bank de opdracht om op vaste tijdstippen telkens hetzelfde bedrag over te schrijven naar een rekening. Handig voor rekeningen waarbij je maandelijks een vast bedrag moet betalen of om maandelijks geld over te zetten naar een spaarrekening. Je kunt dat op elk moment stopzetten.

Kijk wel regelmatig je bankuittreksels na om te controleren dat alles correct verloopt.

6) Gebruik geen kredietkaarten

Kredietkaarten als Eurocard, Visa en American Express maken het makkelijk om te betalen. Je kunt ze bijna overal gebruiken, in binnen- en in buitenland, zelfs als je even wat te weinig geld op je rekening hebt staan.

Het grote gevaar is dat je zo heel makkelijk schulden opbouwt. Tijdens de maand betaal je met geld dat de financiële instelling je voorschiet. Op het einde van de maand krijg je de rekening gepresenteerd. En dat kan weleens tegenvallen.

7) Laat je niet vangen door sluwe verkooptechnieken

Pas op voor de praatjes van verkopers, of het nu in een winkel, aan je deur of via de telefoon is. Zet nooit ergens je handtekening zonder eerst de kleine letters te lezen en vraag altijd een kopie als je iets ondertekent. Ben je het niet helemaal zeker? Vraag dan raad aan mensen uit je omgeving. Je kunt je beter te veel informeren dan te weinig.

8) Leen nooit ergens geld om een andere lening mee af te betalen

Hiermee beland je in een straatje zonder einde. Plan je uitgaven goed en probeer grotere uitgaven zoveel mogelijk te spreiden. Wees alert voor reclames waarbij je zogezegd makkelijk en goedkoop kunt lenen. Ga zo weinig mogelijk in het rood: daar betaal je ook interesten op. Sparen om iets te kopen is altijd goedkoper dan ervoor te lenen.

9) Beschouw een krediet niet als bijkomend inkomen

Leen je toch geld? Betaal dan zo snel mogelijk het geleende geld terug. Wees eerlijk tegen jezelf: ga je afbetalingsmogelijkheden na en wees daarbij zeer realistisch. Neem tijd om uitleg over de kredietvorm te lezen, zodat je goed op de hoogte bent van wat de lening precies inhoudt.

Opgelet voor 0%! Het is verleidelijk om toe te geven aan het magische krediet zonder interesten, maar in veel gevallen moet je een overeenkomst van kredietopening ondertekenen. Het doel daarvan is om je als consument te binden zodat je geneigd bent om de kredietopening ook voor latere aankopen te gebruiken.

10) Zoek op tijd budgethulp

Als je het overzicht verliest of niet meer zeker bent over je financiële situatie, ga dan te rade bij de dienst Schuldbemiddeling van het OCMW of het Centrum Algemeen Welzijnswerk in je buurt. Of surf naar eerstehulpbijschulden.be.

Heb je zelf last van het legenestsyndroom nu je kind op eigen benen staat? Lees dan hier wat je er tegen kan doen.

Meer info

Nog meer tips? De brochure ‘Op Eigen Benen’ van Pimento geeft je zoon of dochter niet alleen financiële tips, maar ook tips over huurcontracten, verzekeringen, belastingen, gezonde eten… Kortom, het is een handige gids voor jongeren die zelfstandige willen gaan wonen.
Bestel de brochure hier.
Gepubliceerd op: 10/07/2018, laatste update op: 06/08/2018