Veel studenten dromen ervan om stage te lopen in het buitenland. Het is een ongelooflijke kans om de wereld te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Maar het is vaak ook een spannend avontuur en een leerrijke ervaring. Ook bij Hanne.

Hanne Vandenbroucke is laatstejaarsstudent ergotherapie aan Howest in Kortrijk. Dit jaar kreeg ze de kans om op stage in het buitenland te gaan, naar Ecuador:

“Op 3 februari vertrok ik vol goede moed naar Ecuador voor een stage van 14 weken. Ik was ontzettend gemotiveerd en blij om naar Ecuador te kunnen gaan. Ik ontdekte er een prachtig land met heel hartelijke en warme mensen en voelde me er echt welkom!”

Maar aan een stage in het buitenland begin je niet zomaar: een andere taal, een uitdagende stageplaats … Ook Hanne was goed voorbereid: “Ik leerde wat Spaans, had wat ervaring met kampen voor kinderen met een beperking en had stage gelopen in Oostenrijk bij kinderen met een beperking.”

Bijzondere zorg

Op stage in het buitenland
Copyright @ Martine Coolsaet

Haar stage deed Hanne in Tapori, een project in Pomasqui, een dorp in het noorden van Ecuador: “Tapori biedt bijzondere zorg aan kinderen en jongeren met een fysieke en mentale beperking. De kinderen kunnen er naar het dagcentrum en krijgen er zorg op maat. Ze kunnen er ook, net als hun ouders, beroep doen op tandarts, kinesist, huisarts, ergotherapeut, psycholoog, logopedist, en een maatschappelijk werkster. Daarnaast zijn er ook nog voorzieningen voor de lokale bevolking: betaalbare hulp, een bibliotheek en een winkeltje met basisproducten aan betaalbare prijzen.

De eerste weken mocht ik samen werken onder begeleiding van de ergotherapeut en de kinesist. Naderhand mocht ik zelfstandig de kinderen begeleiden. Mijn stage kaderde zich vooral rond het leren zelfstandig eten.

Op stage in het buitenland
Copyright @ Martine Coolsaet

Kinderen met een beperking nemen vaak geen correcte houding aan waardoor eten lastig wordt. De kinderen eten hierdoor vaak onvoldoende. Met aangepaste hulpmiddelen leerde ik de kinderen andere eetgewoontes aan. Ik had enkele aangepaste voorwerpen mee uit België, de rest heb ik gemaakt in Ecuador op maat van elk kind.”

Terugkijken op een prachtige periode

Toch kende Hanne ook lastige momenten in Ecuador: “Kosten voor geneeskunde zijn vaak voor de ouders te hoog om te dragen. Ik maakte tijdens mijn stage een trieste toestand mee van een meisje dat heel erg ziek was. Het leek mij zo onrechtvaardig! In België had dit kind beter geholpen kunnen worden. Dit was best wel een zeer zware periode gedurende mijn stage. De confrontatie met armoede en ongelijkheid is echt wel erg lastig.

Op stage in het buitenland
Copyright @ Martine Coolsaet

Maar toch kijk ik terug op een prachtige periode! Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. De mensen die ik ontmoette in Ecuador zijn warme mensen. Het is een land in volle ontwikkeling, waar de mensen hard hun best doen om vooruit te geraken.”

(Topfoto: Martine Coolsaet)

Gaat jouw kind ook op stage in het buitenland? Lees hier hoe je er als ouder mee omgaat.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Gepubliceerd op: 05/06/2018

Tags: , ,