Vakantietijd is de tijd van ijsjes, uitstapjes en kampen. Voor ouders een van de manieren om 9 weken zonder school te overbruggen. De kampleiding of monitors staan er niet zomaar: ze hebben cursussen achter de rug om de rol in te vullen. Een kijkje binnenin de animatorcursus van AFYA, de jeugddienst van de Gezinsbond.

Ayssa Nobels (22) weet alles van de animatorcursus: in 2012 volgde ze de eerste cursus, nu leidt ze zelf animatoren op. De ideale persoon dus om een woordje uitleg te geven.

Wat is de animatorcursus?

Ayssa: “De animatorcursus is een 6-daagse opleiding voor iedereen van 16 jaar of ouder die een kamp wil begeleiden. Je leert er in zes dagen vanalles: eerste hulp toedienen, omgaan met kinderen op een verantwoorde manier, op details en veiligheid letten, een trekrugzak maken. Maar natuurlijk ook hoe je voor een groep moet staan en een tof spel in elkaar steekt.

“De cursus is een stukje theoretisch, maar vooral praktisch: Je werkt continu samen in kleine groepjes, met steeds verschillende deelnemers en gaat zelf aan de slag. Al vanaf dag twee worden de spellen uitgetest. Soms in je groepje, soms met kinderen die langskomen voor een speelnamiddag.

“We zijn in de weer van 8u tot 21u30. We sluiten af met een babbelbox, waarin we de dag overlopen en er vragen kunnen gesteld worden. Nadien openen we de bar en kunnen de deelnemers nog even uitrusten en gezellig samenzijn met een drankje, gaan slapen of hun spelen nog verder voorbereiden.”

Dat klinkt boeiend, maar ook vermoeiend…

“Het is waar dat het vermoeiend is, maar tegelijk is het wellicht de leukste week die je ooit zal beleven. Je werkt samen met een groep mensen die allemaal hetzelfde doel hebben en even gemotiveerd zijn als jijzelf. Hierdoor is er al direct op dag één een hechte groepssfeer en worden er vriendschappen voor het leven opgebouwd.”

Waarom zou je animator of leider willen worden?

Ayssa: “Omdat animator zijn heel erg leuk is. Op zo’n kamp ben je een hele week weg van de gewone wereld. Je leven staat op dat moment enkel in het teken van spelen, plezier maken en een lach op de kinderen hun gezicht toveren. Deadlines, herexamens, al de dingen in het dagelijkse leven doen er even niet meer toe. Je leeft gewoon van spel naar spel en bent voor een weekje hun supertoffe vervangmama of -papa. Je krijgt ook enorm veel liefde en vrolijkheid terug van de kinderen, je ziet hun genieten van iets waar jij vaak veel werk en tijd hebt ingestoken. Dat is zo motiverend!”

Er moeten toch ook dingen zijn die niet zo leuk zijn?

Ayssa: “Wel ja… Wanneer een kind of groep niet goed luistert en je streng moet zijn. Ik ben er om plezier te maken met hun, niet om continu de boeman uit te hangen.”

Gebeurt dat vaak?

Ayssa: “Dat komt regelmatig wel eens voor ja. Vooral in het begin testen kinderen je graag uit en willen ze kijken hoe ver ze bij jou kunnen gaan. Bij mij duurt het meestal niet lang voor ze dat doorhebben :D”

Heb je wel eens last gehad van (over)bezorgde ouders?

Ayssa: “Nee, niet echt. We geven de ouders tijdens het onthaal het vertrouwen en laten merken dat hun kind veilig is bij ons. Tegenwoordig is de GSM of smartphone ook niet meer weg te denken. Dit laten we dan ook in zeer beperkte mate toe, waardoor de ouders dagelijks wel een verslagje krijgen van hoe het op kamp gaat. Vroeger moest ik hiervoor op mijn mooist schrijven en minstens een dag wachten op antwoord, nu hebben ze het iets makkelijker.”

Welke tip zou je ouders willen geven als hun kind op kamp gaat?

Ayssa: “Laat je kind helpen bij het inpakken van de koffer, zodat ze weten wat ze bijhebben en waar het zit. Dat bespaart ons als animatoren immens veel tijd!” (lacht)

“Voor de rest zorgen ze er ook best voor dat de medische fiche correct en grondig is ingevuld, iets waar ik als verpleegkundige en kampleidster wel extra aandacht aan besteed.”

Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Voor wie is het animator-zijn?

Ayssa: “Ik zou het aan iedereen aanraden die bereid is om bij te leren, die graag met kinderen omgaat en een teamplayer is. Iemand die het alleen voor het geld doet, geen verantwoordelijkheidszin heeft en/of er geen plezier aan beleeft, zal zijn draai hier niet vinden. Je bent een week met iemands grootste en meest kostbare bezit op stap, dat moet je wel beseffen!”

En wat als je een beperking hebt, of een voedselallergie? Kan je dan ook mee kampen begeleiden?

Ayssa: “Ja, iedereen is welkom. In de mate dat het nodig is, wordt er rekening gehouden met je beperking. Voor de rest ben je een normale deelnemer, net zoals iedereen en zal je ook zo bekeken worden.

“Als docenten van de animatorcursus weten we als een van de beste hoe we hiermee moeten omgaan en hoe we hierrond een open sfeer kunnen creëren op onze cursus.

“De kampplaats is ook rolstoeltoegankelijk en binnen AFYA wordt hier zeker ook rekening mee gehouden. Voedselallergieën zijn ook geen enkel probleem, de keuken voorziet alternatieven op maat van elke persoon.”

Wat zal je altijd bijblijven van je jaren als animator?

Ayssa: “Een kamp is steeds geweldig leuke ervaring. Die specifieke kampsfeer is onbeschrijfelijk. Ik denk dat iedereen die al is mee geweest op kamp weet waarover ik het heb.

“En dan is er nog de dankbaarheid op het gezicht van de kinderen. En de traantjes wanneer ze naar huis gaan omdat ze jou gaan missen.

“Ook fijn is dat je elk kamp groeit je in je verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen. Ik zie het ook altijd bij deelnemers van de cursus: de evolutie die ze doormaken en de motivatie die ze hebben om het beste en het leukste te doen voor de kinderen, ontroert me elke keer.

“Iedereen die de cursus volgt, zien we groeien. Niet alleen in kennis groeien, maar ook persoonlijk. Je leert jezelf beter kennen en ontdekt soms dingen van jezelf waarvan je niet eens besefte dat je het in je had.”

Iets voor jou of je (klein)kind?

AFYA, de jeugddienst van de Gezinsbond, organiseert een animatorcursus. Alle informatie vind je op deze website.

Ook dit jaar kan je je kind nog last minute inschrijven voor een kamp, zoals STEM-kamp. Bekijk hier alle kampen.

Leden van de Gezinsbond krijgen een fikse korting. Lid worden kan via deze pagina.

Foto: Jeroen Loose (Boothloose)

 

Gepubliceerd op: 17/07/2019, laatste update op: 15/07/2020

Tags: , , , ,