Studeren in het buitenland wordt steeds aantrekkelijker en steeds meer een must. Het proeven van een andere cultuur, maken van multiculturele vrienden, denken en leven buiten de grenzen. Klinkt allemaal goed, maar is dat ook betaalbaar?

Als je kind op Erasmus wil gaan, zijn er een pak kosten om mee rekening te houden. Gelukkig komt de Erasmusbeurs tussenbeide, waardoor studeren of stage lopen in het buitenland haalbaarder wordt voor veel studenten. Lees er in dit artikel meer over.

Die beurs verzacht de kosten wel wat, maar toch moet je nog met veel zaken rekening houden. Zoals daar zijn:

1. Vliegtickets

Sommige bestemmingen kan je goedkoop bereiken, anderen niet. Dit speelt een rol als er bijvoorbeeld over- en weer gegaan wordt voor de feestdagen of familiale situaties.

2. Kosten voor bagagevervoer

Als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, heb je vaak meer bagage bij dan de limiet toestaat. Voor de extra bagage moet je meestal bijbetalen en niet weinig. Zoek deze tarieven op voorhand op en neem deze mee in de kostenraming.

3. Gemeubeld huren

Het kot in de gaststad is natuurlijk ook een kost. De woonplaats moet (zo goed als) bemeubeld zijn, en dat kan een hele zoektocht zijn. Sommige sites bieden voor bepaalde bestemmingen wel al het aanbod samen, zoals uniplaces.

Gelukkig valt de kost van het kot in ons land meestal weg.

4. Verplaatsing in de gaststad

De afstand tot de leslokalen, bibliotheek of stageplekken en de opbouw van de stad, bepaalt het vervoersmiddel (fiets of openbaar vervoer) en dus de kosten.

5. Voeding

De student komt natuurlijk niet naar huis in het weekend, dus de kosten voor voeding lopen nog meer op dan al bij gewone kotstudenten het geval is.

6. Leefkosten

Wassen en drogen, doktersbezoeken of medicatie, kledij, gsm- en internetkosten … de kosten lopen door en kunnen in het buitenland ook oplopen. Wie regelmatig bepaalde medicatie moet nemen, kan beter met de dokter hier bekijken of een voorraad kan worden meegenomen. Neem ook altijd een Engelstalig document mee waar de stofnamen van de medicatie op vermeld staat.

7. Extra kosten aan de universiteit

Kosten zoals lidmaatschap van een studentenvakbond of bepaalde materiaalkosten (bvb kopies) mag de gastuniversiteit wel doorrekenen.

8. Verzekering

Het valt te bekijken met de verzekeraar of er een extra hospitalisatie-, ongevallen- en/of reisverzekering voor het buitenland nodig is. Meestal is een verblijf in het buitenland maar gedekt als het korter dan drie maanden duurt.

Via de mutualiteit is een kind dat studeert in de Europese Economische Ruimte (alle landen van de EU plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland) sowieso gedekt voor medische kosten als het de Europese ziekteverzekeringskaart bij heeft. Voor alle andere landen, binnen of buiten Europa, geldt dat niet en moet dus een aparte reisverzekering worden afgesloten.

Kijk ook de voorwaarden voor de brandverzekering en de familiale na: onder bepaalde voorwaarden is je kind ook in het buitenland gedekt.

9. Extra’s

Uitstappen, uitgaan, … als je in een ander land studeert, moet je er toch iets van zien ook!

10. Taalcursus

Sommige gaststeden voorzien gratis taalcursussen voor de gaststudenten, anderen niet. Niet zelden daarom wordt gekozen voor een universiteit in landen waar de student de taal enigszins machtig is of alle lessen in het Engels zijn.

 

Gepubliceerd op: 16/04/2018, laatste update op: 06/08/2020

Tags: , ,