Zelfs al volg je de goede tijdstippen om te studeren, het wil nog niet zeggen dat het studeren zelf ook iets oplevert. Met deze vijf basistips komt je student al een heel eind:

 • Afleiding vermijden

  Om op dreef te kunnen komen en je te kunnen concentreren, mag er geen afleiding zijn. Smartphone in de keuken achterlaten, bepaalde sites blokkeren op de laptop: het zijn maar enkele manieren.

 • Voldoende pauzeren

  Na 50 minuten daalt de concentratie, langer dan twee uur is af te raden. Ben je net goed bezig, dan hoef je natuurlijk niet te pauzeren, voel je dat het wat minder gaat na een tijdje goed werken: dan is dat het signaal of even een frisse neus te halen, een gezonde snack (en die laatste berichten te lezen op de smartphone in de keuken)

 • Pauzes/slaap niet onderschatten

  Pauze en slaap zijn noodzakelijk om écht te leren. Een dag studeren en oefenen zonder slaap, verhindert het leren. En je stopt best ook op tijd: ‘overtrainen’ kan het geleerde verminderen.

 • Een planning maken

  Twee derde van de studenten doet het en probeert het ook te volgen. De rest doet de moeite niet ‘omdat ze er zich toch niet aan houden’. Omdat het vaak om grote hoeveelheden gaat (en je niet tussen elk examen evenveel tijd hebt), kan het wel helpen om niets te vergeten. Of om in te schatten hoeveel tijd je hebt voor een vak.

 • Blijven bewegen

  Bewegen (en liefst: sporten) brengt zuurstof in je lijf en laat een frisse wind door je hoofd waaien. En niet onbelangrijk: je traint er wilskracht en doorzettingsvermogen mee, twee dingen die van pas komen bij het studeren!

Studenten hoeven overigens niet te vroeg op te staan om te studeren, zo blijkt uit onderzoek.

Meer tips kan je volgen via Facebook. Of nog meer tips ontvangen kan door lid te worden van De Gezinsbond. Klik hier.

Gepubliceerd op: 03/05/2017, laatste update op: 15/12/2017

Tags: , , ,