Heel wat jongeren dromen van een buitenlandse studie. Die droom heeft vaak ook een schaduwkant: niet iedere ouder ziet zoon- of dochterlief graag naar het buitenland vertrekken. Zo sla je je er doorheen.

Proeven van een andere cultuur, een nieuwe taal aanleren, de horizon verbreden, een extra pluspunt op het CV… Studeren in het buitenland levert je zoon of dochter een mooie waaier aan troeven op. En toch valt het ouders niet altijd makkelijk om afscheid te nemen van hun kind, ook al is het maar tijdelijk.

Denk aan de ervaring en andere troeven

Als ouder wil je het allerbeste voor je kroost. Wel, een studie in het buitenland past perfect in dat plaatje. Onderzoek toont aan dat een buitenlandse studie-ervaring je kind sneller aan een goede baan helpt én zijn werktevredenheid vergroot. Ook op persoonlijk vlak biedt zo’n jaar tal van troeven.

Je zoon of dochter komt wijzer én sterker terug van zo’n spannend avontuur: met een open blik naar anderen en een flinke portie zelfvertrouwen. Probeer te focussen op wat het studieavontuur te bieden heeft in plaats van op je op het gemis blind te staren.

Leve Skype

Anno 2018 bestaan er tal van hulpmiddelen die je vlot in contact met zoon- of dochterlief houden. Met de videofunctie van WhatsApp en Skype lijkt het haast alsof je kind tegenover je zit. Kortom, mogelijkheden te over om met je kind te communiceren.

Dagelijks contact zoeken is niet nodig. Probeer voor jezelf een goede balans te vinden. Gun je globetrotter de kans om te ontdekken hoe het voelt om op eigen benen te staan. Ook voor jou is dit buitenlands avontuur een goede voorbereiding voor de dag waarop je kind definitief het huis uitgaat.

Maak plannen

Tijdens de werkweek valt de afwezigheid van je kind misschien niet eens zo hard op. De meeste ouders hebben het vooral tijdens het weekend zwaar. Zorg ervoor dat je op zaterdag en zondag niet in een zwart gat valt. Plan leuke uitstapjes en trek er geregeld een weekend op uit.

En last but not least: probeer om eens een bezoekje te brengen aan je student. Zijn verblijf in het buitenland kan ook voor jou dé gelegenheid zijn om nieuwe plekken te ontdekken.

Meer tips om het legenestsyndroom te bestrijden? Lees ze hier.
Hoe kan je je student ondersteunen in zijn examenperiode? Dat kan bijvoorbeeld door de juiste snacks aan te bieden of … deze eenvoudige regel toe te passen.

 

Meer tips en leuke artikels? Volg ons via Facebook!

Gepubliceerd op: 07/04/2018, laatste update op: 13/04/2018

Tags: , ,