In 2018 was de maat voor Amy Hemelings (19) vol. Schoolmoe in het reguliere onderwijs koos ze met duaal leren voor een buitengewoon traject. Met succes. Sinds september werkt ze voltijds als zorgkundige in woonzorgcentrum De Maretak in Halle.
‘Ik was het echt beu om hele dagen op een schoolbank te zitten. Ik kon me niet motiveren om te studeren, had een slechte band met mijn leerkrachten … Het reguliere middelbaar liep niet zoals het hoort’, vertelt Amy.
Via een vriend hoort ze van duaal leren via deeltijds onderwijs, de keuze is snel gemaakt.
Nuttig en gelukkig
Wie duaal leert, gaat halftijds naar school en draait halftijds mee in het werkveld om daar hands-on te leren wat een bepaalde job inhoudt. Amy koos ervoor om op die manier als zorgkundige aan de slag te gaan.
‘Ik had het gevoel dat ik nuttig was en voelde me veel gelukkiger. Ik kon écht iets doen. Ik zou iedereen die zich verveelt op de schoolbanken en een hekel aan studeren heeft, aanraden om voor halftijds onderwijs te kiezen. Ik heb nog geen moment spijt gehad van die stap.’
LEES OOK > Duaal leren of leren op de werkvloer: veel troeven
Echt werken
Een schoolweek duurt twee dagen, de rest van de week gaan leerlingen in het deeltijds onderwijs gewoon werken. ‘In het begin moet je een soort stage doen. Dan loop je een bepaalde tijd mee met een professionele zorgkundige, jouw mentor. Je mag hoe langer, hoe meer zelf doen.
Ik vond het best zwaar, want ik was het helemaal niet gewend om echt te werken, maar wel veel toffer dan naar school gaan. En doordat je een persoonlijk contact hebt, leer je snel veel bij.’
Meer tijd
De momenten dat de leerlingen op de schoolbanken zitten, zijn niet alleen beperkt, maar ook anders ingevuld. Leerkrachten functioneren, net als in het werkveld, meer als mentor.
‘Toen ik nog voltijds onderwijs deed, waren de klassen veel groter dan in het deeltijds. De leerkrachten in het deeltijds konden daardoor veel meer tijd voor iedereen maken. Op den duur creëerde dat echt een band en dat vond ik super. Ik moest minder studeren, maar was daardoor meer gemotiveerd om te leren.’
LEES OOK > Studiekeuze maken: ‘Ik ging van Latijn naar de opleiding schilder en het voelde meteen goed’
Foto: Thomas De Boever
Dit artikel verscheen in december 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 14/12/2021