Op kot gaan is een mijlpaal, zowel voor de ouders als de student. Er komt veel vrijheid en verantwoordelijkheid bij kijken, en … veel taakjes. Om kinderen voor te bereiden op het kotleven, kan je ze enkele dingen aanleren.

Hoe kan je je kind voorbereiden op het kotleven?

 

1) Huishoudelijke taken uitvoeren

Koken, afwassen, stofzuigen, de was doen, boodschappen doen… het hoort allemaal bij het kotleven. Door je kind thuis regelmatig (en steeds meer) te laten meehelpen, krijgt het enige basics onder de knie. En gelukkig is er ook Google en YouTube.

Al kan je er zeker van zijn dat je telefoontjes zal ontvangen om vlekken te verwijderen uit een hemd, schimmel uit de koelkast te verwijderen of een douche-afvoer te ontstoppen…

2) Vreedzaam samenleven

Ook al worden koten groter en gerieflijker, er moet altijd gedeeld worden. Of het nu keuken en badkamer of enkel een gang is: er moeten afspraken gemaakt én gevolgd worden. Soms zijn deze opgelegd, soms wordt er onderling afgesproken.

Je kind leren zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen én respectvol maar beslist aan anderen te vragen dat te doen, is dan ook cruciaal.

En op gezette momenten moet er ook water bij de wijn kunnen worden gedaan: een kotgenoot met een muzikale hobby of studie kan nu eenmaal niet altijd ergens anders gaan oefenen.

3) Budget beheren

Studenten zitten de facto krap bij kas en dat is echt niet erg. Ze komen uit eerste hand te weten wat eten kost en leren (met vallen en opstaan) wat ze moeten opofferen als ze eens een uitspatting willen doen. Kinderen voorbereiden op het beheren van een eigen budget kan vooral door zakgeld te geven en ze jaar na jaar meer financiële verantwoordelijkheid te geven.

4) Plannen

Natuurlijk is het een woord dat studenten verafschuwen, maar een basis zal toch onontbeerlijk zijn. Wat kopen ze wanneer om dan te kunnen eten? Wanneer vertrekken om ergens op tijd te zijn? Hoe drie deadlines te halen? Het is iets dat moet geoefend en telkens verfijnd moet worden en dat door technologie tegelijk gemakkelijker (online kalenders, informatie opzoeken, niet-storen-software) en moeilijker (afleiding, bingewatching) gemaakt wordt.

De basis wordt aangeleerd bij het plannen van huiswerk en studeren voor toetsen en examens. Als ouder kan je dit ondersteunen door bij het ouder worden de huishoudelijke taakjes per week op te lijsten en het kind zelf tijd te laten plannen.

5) Zelfvertrouwen opbouwen

Sommige kinderen hebben het vanzelf, anderen iets minder. In de puberteit krijgt het zelfvertrouwen meestal een deuk: hormonen, lichamelijke veranderingen, nieuwe sociale uitdagingen… niet gemakkelijk om mee om te gaan, voor puber én ouder. Het zelfvertrouwen van je kind versterken is een investering die later vruchten zal afwerpen.

Bovenstaande punten helpen daaraan mee: kinderen die verantwoordelijkheid krijgen, taken leren plannen én afwerken die staan sterker in hun schoenen. Je kind steunen in zijn keuzes, in hem geloven en hem vertrouwen schenken versterken ook dat zelfvertrouwen.

Tot slot is het belangrijk om te blijven praten: over alledaagse dingen maar ook over hobby’s, interesses, wereldbeeld, ook al verschilt dat grondig van dat van jezelf. Discussie is goed, maar respect voor elkaars standpunt is wel het minste dat je kan vragen. Dat praten helpt je kind om zijn identiteit en mening te vormen binnen een veilige omgeving.

Adem diep in en uit. Alles komt goed. Nu nog met dat lege(re) nest leren omgaan…

Volg de laatste updates via Facebook, Twitter en/of onze nieuwsbrief. 

 

Gepubliceerd op: 26/08/2017, laatste update op: 19/10/2017

Tags: , ,