Examentijd is stressy tijd. Een tijd ook waarin uitstelgedrag pijnlijk duidelijk wordt, en meer tijd dan gepland door de vingers glipt door ‘eventjes’ Instagram te checken. Tieners zijn in het algemeen niet erg goed in het onderdrukken van hun impulsen, dus enige sturing van de ouders is nodig om de examens tot een goed einde te brengen.

Overdreven? Helaas pindakaas. Uit een studie vorig jaar bleek dat studenten die meer dan gemiddeld met hun smartphone bezig zijn minder kans hebben op slagen (61 vs 69 procent). Meer dan twee keer de smartphone checken op één uur studeren volstond al voor een effect. Slim omgaan met de smartphone tijdens de examens is dus geen overbodige luxe.

–>Examenstress? Tips voor ouders

1) Beperken maar niet verbieden

De smartphone zorgt voor afleiding, en dat betekent minder focus op het studeren. Het switchen van studeren naar smartphone naar studeren zorgt ook voor overbelasting in de hersenen en maakt dat minder efficiënt wordt gewerkt. Telkens je wisselt van taak heb je enkele minuten nodig om weer ‘in’ de taak te zitten.

Maar contact met vrienden kan ook een grote steun betekenen: een beetje klagen bij elkaar, elkaar oppeppen of vragen stellen.

Slimme studietip: Gemiddeld kan je tiener zich 45 à 50 minuten goed concentreren. Daarna kan een kleine pauze, bijvoorbeeld om wat berichtjes te sturen.

2) Uit het oog, uit het hoofd

De smartphone zién kan er al voor zorgen dat de aandacht verslapt. Je houdt rekening met een onderbreking – en de verleiding om ‘eens naar de tijd te kijken’ wordt groter. Eén ding tegelijk doen, volstaat voor ons brein. Meer kans dat je dat dan ook goed doet.

Slimme studietip: De smartphone ligt tijdens het studieblok best uit het zicht – en waarom niet uit de kamer? Als het dan tijd is voor pauze, dan wordt er ook (een beetje) bewogen.

–> Last van uitstelgedrag? Tips voor ouders én tieners

3) Stilte van de smartphone

Het geluid van een berichtje haalt ons (gemiddeld) 1,5 minuut uit onze concentratie, zelfs als we het bericht of de mail niet bekijken. Minder afgeleid worden door de smartphone betekent dat de geluiden op stil moeten, en geen vibratiefunctie! Als de smartphone in de kamer ligt, is het slim ook de pushberichten uit te schakelen. Die doen het scherm oplichten en kunnen zo ook je student afleiden.

Slimme studietip: geluidjes uit, focus aan!

4) Zoete slaap

Dat de smartphone slaap verstoort, is geen nieuws. En laat nu net slaap belangrijk zijn om informatie op te slaan, te kunnen concentreren en dus ook goede examens af te leggen. Of het nu het blauwe licht is, te lang berichten sturen of te veel series kijken: meer smartphonegebruik betekent minder slaap en/of slechtere slaap.

Slimme studietip: minstens een half uur, liefst een uur voor het slapengaan schermen vermijden. Wat ze dan in de plaats moeten doen? De vaatwas uitladen, een avondwandeling, een creatief project… alles kan, als het maar offline gebeurt.

Slimmer met apps?

Apps kunnen helpen om je smartphone minder te gebruiken. Klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet (noodzakelijk): als je maar de juiste apps selecteert. Zo zijn er apps die notificaties blokkeren, die je helpen focussen of die helpen het werk te plannen.

Een smartphone tijdens de examens kan dus gewoon, als het slim wordt aangepakt!

–> LEES OOK: de apps die helpen bij het studeren

Balans online en offline

Nood om de balans tussen online en offline leven te bewaken? De campagne Kop Op helpt om de digitale balans te bewaren.  Waar te beginnen? Test jezelf op likejeofflineleven.be en leer over je belangrijkste digitale uitdaging.

Wil je eerst weten waar je veel (te veel) tijd aan besteedt? Download dan de app MobileDNA (enkel Android) die heel precies zal meten welke apps je tijd opeisen, en hoeveel tijd dat dan is.

En voor die ontspanningsmomenten op de smartphone, hebben wij wel wat lekkers voor je in petto.
Blijf op de hoogte van wat de Gezinsbond organiseert, doet en welke standpunten we innemen, door ons te volgens via Facebook of Twitter. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lid worden is ook altijd een goed idee. Dat kan via deze link.

 

Gepubliceerd op: 04/06/2019, laatste update op: 24/06/2019

Tags: , , , ,